Sebija Izetbegović: U Općoj bolnici je puno kukavičluka i nesposobnosti

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gostovala je u programu Radija BIR.

“KCUS je do sada uradio oko 100.000 PCR uzoraka. Svaki uzorak koji dođe u Klinički centar bude obrađen u roku od 24 sata. Čim rezultat bude gotov, mi šaljemo nazad ime i prezime, rezultat – nalaz o pozitivnosti, onom ko nam je poslao uzorak”, kazala je, između ostalog, Izetbegović odgovarajući na pitanje da li je istina da građani rezultate čekaju i po nekoliko dana.

Dodala je da, ukoliko se na rezultate i čeka dugo, onda je problem u onima koji ne javljaju rezultate na vrijeme ljudima koji su se testirali.

Izetbegović je detaljno objašnjavala rad KCUS-a u vrijeme pandemije koronavirusa, kao i općenito funkcioniranje zdravstvenog sistema tokom posljednjih mjeseci.

Ocijenila je sramotnim ponašanje pojedinih ljekara koji optužuju i svoje kolege te ih vrijeđaju govoreći kako su “kažnjenička bojna”. Konkretno, komentirala je takve uvrede koje je iznio dr. Ednan Drljević iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, a na račun infektologa koji rade u izolatoriju Podhrastovi. U pogledu odnosa KCUS-a i Opće bolnice, koji je nepresušna tema u javnosti, kazala je da su tu stvari jednostavne – svako bi trebao raditi svoj posao, a odnos se treba graditi na nivou stručne saradnje.

“Opća bolnica je odavno trebala da se uključi u tu borbu protiv COVID-19, a nisu to uradili, mada su povukli ogromna sredstva od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Koliko ja vidim tu je puno kukavičluka i nesposobnosti. I nečega što oni svojim uvredama okrenutim prema nama, meni lično, KCUS-u i svojim kolegama u KCUS-u, pokušavaju da prikriju. Mogla bih čak reći da su to najvulgarnije i najneetičnije uvrede. Nazivaju nas čak i “kažnjeničkom bojnom”. Vi znate šta je to? To su formacije pravljene da ubijaju ljude. To nam je valjda zahvalnost što spašavamo i liječimo najteže bolesnike, izlažemo svoje zdravlje i živote od kraja januara ove godine. Za razliku od njih”, rekla je.

Ponovila je da se Opća bolnica treba baviti lakše oboljelim Covid-pacijentima, a KCUS teško oboljelima.

Izetbegović je ocijenila krajnje neprimjerenim šikaniranje prim. dr. Anise Bajramović, v. d. šefice Kriznog štaba KS, u Skupštini Kantona Sarajevo.

“Čula sam način na koji je jedan od zastupnika, politikant jedan, izvrijeđao dr. Bajramović, koji je nju pokušavao da uči kad se uzimaju Covid-brisevi, što je definitivno krajnje degutantno i sramotno, učiti doktoricu Bajramović epidemiologiji. Čovjek za kojeg nisam sigurna da uopće zna svoj posao. To je zaista sramotno. To je i razlog zbog kojeg je ta, vrlo stručna žena, podnijela ostavku na čelu Kriznog štaba. Nadam se da će narod znati da prepozna ljude koji šire laži i paniku, lupetaju po Facebooku, daju preporuke o terapiji… Iskreno se nadam da će jednog dana postojati neko ozbiljno vještačenje toga svega, sa posljedicama koje će svi morati da podnesu. Ovo je, ipak, vanredno stanje i situacija u kojoj se nalazimo je nešto što treba da predstavlja nacionalnu važnost”, rekla je direktorica KCUS-a.

Između ostalog, rekla je da “moli građane da ne slušaju one koji imaju dug jezik, a kratku pamet”.

“Neka slušaju stručnjake i poštuju mjere, poštivanje mjera je ipak mnogo lakše i prihvatljivije, nego da se ponovo ide u lockdown”, istakla je Izetbegović.

U vezi s informacijama u medijima da je nekakva “komisija iz Skupštine KS” danas trebala izvršiti “kontrolu” u KCUS-u, Izetbegović je rekla da nema potpune informacije o čemu se tu zapravo radi, ali da je od dvije doktorice koje su članice Skupštine KS dobila informacije da one neće dolaziti u takvu “kontrolu”, iako su možda one jedine u tom zakonadvnom tijelu koje su kompetentne za to. Osim toga, pojasnila je, KCUS je zdravstvena ustanova na federalnom nivou, a upravo je Fedralna uprava za inspekcijske poslove dva dana boravila u KCUS-u i izvršila sve provjere u vezi s poštivanjem onoga što je od bolnica zatražio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Ona je objasnila i druge razloge zbog kojih neko može ili ne može dolaziti i vršiti kontrole i obilaske u KCUS-u.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79