Šef Kabineta Bakira Izetbegovića bit će novi direktor Agencije za borbu protiv korupcije BiH!?

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije uskoro bi trebala dobiti novog direktora.

No, kao što je to i praksa u političkom životu BiH, i ovaj izbor je stvar dogovora vladajućih garnitura – ovaj put između SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Prema informacijama Raporta, nekoliko je kandidata koji pretendiraju na direktorsku fotelju u ovoj važnoj, ali degradiranoj i uspavanoj instituciji.

Ko su kandidati i ko ih predlaže?

Kako nam je rečeno, najviše šansi (a pojedini kažu da je to već ‘završeno’) ima bivši šef kabineta Bakira Izetbegovića u Domu naroda BiH, a ranije i u Predsjedništvu BiH – Elvis Kondžić.

On je inače poznat kao strastveni branilac bračnog para Izetbegović, ali i po skandaloznim objavama na društvenim mrežama.

I ostale stranke imaju svoje favorite, ali sudeći prema Raportovim informacijama, oni neće proći konkurs.

Tako je jedan od kandidata Ranko Šakota, nekadašnji uposlenik Ministarstva finansija BiH. Njegov problem je što ima uvjete za penziju. SNSD je predložio i Dragana Ristića, nekadašnjeg ministra za boračka pitanja RS.

HDZ, odnosno Borjana Krišto predložila je Marina Vukoju, a drugi njihov kandidat je Dragan Brković.

Prema našim informacijama, na konkrus se prijavilo još ljudi, ali su oni dobili odbijenice i to bez prava na žalbu. Razlog? Stranačka (ne)opredjeljenost.

Trenutno SIPA provjerava sve kandidate, nakon čega će krenuti i izbor te potvrđivanje od strane Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

Šta radi uopće ova Agencija?

Nadležnosti i djelokrug Agencije za borbu protiv korupcije BiH su široki. Primarni zadatak jeste prevencija korupcije u institucijama BiH i među uposlenicima kao i izabranim zvaničnicima.

Agencija izrađuje Strategiju borbe protiv korupcije koju usvaja Vijeće ministara te je provodi, donosi smijernice o radu ostalih institucija. Važan segment rada ove Agencije jeste praćenje eventualnog sukoba interesa te prikupljanje podataka o imovini izabranih zvaničnika. Kompletan opis poslova možete pročitati ovdje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79