Šef ruske svemirske agencije: U slučaju nuklearnog rata uništit ćemo NATO za pola sata

Šef ruske svemirske agencije Roscomos Dmitrij Rogozin tvrdi da bi njegova zemlja mogla brzo uništiti zemlje NATO-a ako dođe do nuklearnog rata.

Rogozin, koji je posljednjih mjeseci dao mnogo neobičnih i provokativnih komentara, podijelio je poruku na ruskom jeziku na svom Telegram kanalu u nedjelju.

Rogozin je tvrdio da bi uništenje moglo da se desi za 30 minuta, “ali to ne smije dozvoliti, jer će posledice razmjene nuklearnih udara utjecati na stanje naše Zemlje”.

Rogozin je na svom Telegramu napisao da NATO vodi rat protiv njih.

“Nije to objavio, ali to ništa ne mijenja. Sada je to svima očigledno.”

Njegovi komentari nisu u skladu sa stavom NATO-a, koji je u aprilu objavio saopćenje na svojoj web stranici, u kojem se navodi da ta organizacija “najoštrije osuđuje invaziju Rusije na Ukrajinu u punom obimu – koja je nezavisna, mirna i demokratska zemlja, i blizak partner NATO-a.”

“Savez poziva predsjednika Putina da odmah zaustavi ovaj rat, povuče sve svoje snage iz Ukrajine bez uvjeta i uključi se u istinsku diplomatiju”, stoji u NATO-ovom saopćenju

U februaru je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio ruske snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti usred sveobuhvatnih sankcija koje su SAD i EU poduzele protiv njih.

Rogozin je ranije rekao da će Roskosmos napustiti Međunarodnu svemirsku stanicu i da je odluka već potvrđena. On je također kritizirao niz zapadnih ekonomskih sankcija koje su uvedene Rusiji.

“Vjerujem da je obnova normalnih odnosa između partnera na Međunarodnoj svemirskoj stanici i drugim zajedničkim projektima moguća samo uz potpuno i bezuslovno ukidanje nezakonitih sankcija”, napisao je u aprilu na Twitteru.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, SAD – zajedno sa Evropskom unijom i Velikom Britanijom – pojačale su sankcije Moskvi, Putinu i mnogim pojedincima iz užeg kruga lidera.

Rogozin je u svojoj Telegram poruci dodao da je rat, koji je Putin nazvao “specijalnom vojnom operacijom”, otišao “daleko izvan svog prvobitnog značenja i geografije” i nazvao ga “ratom za istinu i pravo Rusije da postoji kao jedinstvena i nezavisna država.”

Brojni svjetski zvaničnicu su, međutim, odbacili mnoge Putinove pokušaje da opravda rat, uključujući tvrdnju da je imao za cilj da “denacifikuje” Ukrajinu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79