Seferovići pred Vrhovnim sudom: “Nakon pet godina vrište razlozi za donošenje oslobađajuće presude”

Pretres u slučaju “Dženan Memić” u kojem su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja na Vrhovnom sudu FBiH održava se danas.

Vrhovni sud FBiH krajem marta djelimično je usvojio žalbu Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu, a zatim je zakazan pretres pred ovim sudom.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget ranije je kazao za Patriju da u ovom slučaju postoji ne jedna već hiljadu i jedna sumnja da se saobraćajna nesreća nije dogodila.

„Svaki takav dokaz se ima tumačiti u korist onog ko je optužen, pa očekujem da Vrhovni sud, pošto nema druge mogućnosti, ponovo mora donijeti tu oslobađajuću presudu”, kazao je Feraget.

On objašnjava da Ljubo Seferović ne zna kako se desila nesreća, ni gdje se desila.

“Mjesta kontakta nema, tragova kočenja nema. Kantonalno tužilaštvo nam nikad nije dalo odgovor kako su došli do zelenog kombija. Lak je prvo bio od Renault Clia pa od zelenog kombija i taj dokaz nemaju. Nestao je”, kaže Feraget.

U optužnici je navedeno da je Ljubo Seferović bio pijan te noći, a nije izvršeno ni alkotestiranje niti analiza krvi ni urina.

“Nakon pet godina vrište razlozi za donošenje oslobađajuće presude. To je Vrhovni sud trebao i mogao da uvidi”, kazao je Feraget.

On je kazao da postoje elementi za hapšenje sudija Vrhovnog suda FBiH čija je uloga sramna u ovom slučaju.

Tokom pretresa pred Vrhovnim sudom vijeće će saslušati i Tužilaštvo i odbranu, ocijeniti dokaze, te donijeti konačnu odluku.

U isto vrijeme Tužilaštvo BiH okončalo je istragu i do kraja ovog mjeseca podići će optužnicu protiv pet osoba za organizirani kriminal u slučaju „Memić“ i to protiv Hasana Dupovca, tadašnjeg šefa saobraćajnih istraga, Zijada Mutapa, oca Alise Mutap koja je bila u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji sa Dženanom Memićem, Josipa Barića, policajca MUP KS koji je u noći uviđaja propustio uzeti svu odjeću Alise Mutap iako je ona imala tragove krvi, Alise Mutap te Muamera Ožegovića koji se sumnjiči da je obrisao snimke videonadzora sa hotela Crystal za dane 8, 9, 10. i 11. februar 2016. godine.

Ispitano je vieš od 60 svjedoka, od kojih je osam zatražilo mjere zaštite. Kako su najavili tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara istraga se nastavlja u odnosu na druge osumnjičene.

Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine na KCUS-u od povreda glave koje je zadobio na još neutvrđen način. Porodica Memić od početka tvrdi da je Dženan ubijen, a da su u sakrivanje prave istine umiješani tužioci Tužilaštva KS koji su radili na predmetu na čelu sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić. Memić je u oktobru 2018. godine podnio krivičnu prijavu protiv 40 osoba koje smatra umiješanim u sakrivanje istine o smrti njegovog sina na čelu sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79