Sefić na optuženičkoj klupi ostao sam: Salihović i Alić priznali krivnju

Njih dvojica su, podsjećamo, u prvostepenom postupku bili oslobođeni krivnje za pomoć počiniocu nakon krivičnog djela, ali su se, nakon što je ukinuta prvostepena presuda u predmetu Sefić i drugi, a predmet vraćen na ponovno suđenje, odlučili da sporazumno priznaju krivnju.

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sutkinja Žana Knežević prihvatilo je danas sporazume o priznanju krivnje koje su sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom sklopili Amar Salihović i Dino Alić, optuženi za pomaganje Sanjinu Sefiću da pobjegne iz države nakon što je automobilom usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč.

Amir Agić: Obećavam Sanjinu Sefiću da ovaj put neću stati dok ne dobije maksimalnu kaznu

Sporazumima je predviđeno da Salihović i Alić za svoje uloge u ovom slučaju dobiju uvjetne kazne, konkretno bit će im izrečene kazne od po godinu i po, a koje se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počine nova krivična djela.

Njih dvojica su, podsjećamo, u prvostepenom postupku bili oslobođeni krivnje za pomoć počiniocu nakon krivičnog djela, ali su se, nakon što je ukinuta prvostepena presuda u predmetu Sefić i drugi, a predmet vraćen na ponovno suđenje, odlučili da sporazumno priznaju krivnju.

Nakon što su potvrdili da su sporazume potpisali dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem šta je njima predviđeno, tužiteljica Jasminka Knežević je prezentirala, te u u spis uložila materijalne dokaze koji govore u prilog optužnici.

Treća godišnjica smrti Selme Agić i Edite Malkoč, suđenje Sefiću još nije okončano

Pored dokaza koji se odnose na dokazivanje krivnje Sanjina Sefića za pogibiju djevojaka, tužiteljica je, u odnosu na njegove pomagače, između ostalog, uložila, nalaze vještačenja telefona optuženih sa SMS – prepiskom između Sanjinove sestre Sare Sefić (u međuvremenu izbačena iz optužnice, jer ne može biti krivično gonjena za pomaganje bratu), te Salihovića i Alića, a iz koje se jasno vidi njihova uloga u cijelom slučaju.

U spis je uložen i veći broj službenih zabilješki MUP-a Kantona Sarajevo, ali i nalaz JU Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije Kantona Sarajevo, a iz kojih se vidi da su prilikom hapšenja Salihović i Alić bili pod dejstvom narkotika. Jedan je u krvi imao tragove marihuane, spida i hašiša, dok je drugi bio pod dejstvom marihuane, kokaina, spida i tableta za smirenje.

Također je u spis uložen i izvod iz kaznene evidencije optuženih iz kojih se vidi da je Salihović ranije osuđivan za neovlašteno posjedovanje narkotika i oružja, (zbog čega se trenutno nalazi na izdržavanju kazne u KPZ-u Zenica), dok je Dino Alić neosuđivan.

Tužiteljica Knežević kazala je da se prilikom sklapanja sporazuma o priznanju krivnje, Tužilaštvo vodilo željom za ekonomičnim i efikasnim postupkom, te je naglasila da su optuženi izrazili kajanje za svoja djela, a što se vidi iz njihove spremnosti da priznaju krivnju i pored toga što su ranijom presudom bili oslobođeni.

Kazala je da je rok provjere od tri godine dovoljno dug da se postigne svrha kaznjavanja, kao i da Tužilaštvo nije pronašlo otežavajuće okolnosti na strani optuženih.

Advokati optuženih Rusmir Karkin i Tarik Čingić su se složili sa izlaganjem tužiteljice, te istaknuli da je uvjetna kazna sa tri godine kušnje dovoljna da se postigne željena svrha u ovom slučaju.

Adela Duraković, pravna zastupnica porodica Agić i Malkoč kazala je da su porodice stradalih djevojaka od početka bile uključene u proces pregovaranja optuženih sa Tužilaštvom, te da su porodice dale i svoju pismenu saglasnost da se sporazumi sklope.

Također je navela da oštećene porodice od Salihovića i Alića nemaju imovinsko-pravnih potraživanja.

Sklapanjem sporazuma Salihović i Alić priznali su da su 10.oktobra 2016. godine, u 22.30 do 11. oktobra 2016. u 6.30 sati, znajući da je Sefić upravljajući “golfom 6” na raskrsnici ulica Zmaja od Bosne i 0 Tranverzala skrivio saobraćajnu nesreću koja je za posljedicu imala smrt djevojaka, pomogli mu prilikom bijega iz BiH.

Oni su, u dogovoru sa njegovom sestrom Sarom, u namjeri da mu omoguće bjekstvo, “golfom 6” u vlasništvu Alićevog oca, prevezli Sefića do benzinske pumpe u Rudom, gdje ga je preuzeo njegov rođak Goran Perišić, koji ga je prevezao preko Grničnog prelaza Uvac u Srbiju, gdje je kasnije i uhapšen.

Podsjećamo, Saud Nišić je ranije priznao da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela tako što je sakrio vozilo kojim su odvezli Sefića do granice, a za šta je dobio uvjetnu kaznu od godinu i po iza rešetaka, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

Presuda Salihoviću i Aliću javno će biti izrečena u petak u Kantonalnom sudu, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79