Šefica računovodstva optužena da je gušila direktoricu Muzeja: „Zgazit ću te, zakucat ću se autom u tebe“

 

Zbog prijetnji smrću direktorici Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Gabrijeli Krmpotić Kos te hvatanja za vrat kojom prilikom ju je tresla i gušila, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv zaposlenice Muzeja, tačnije šefice računovodstva Dijane Novotni, piše Jutarnji list.

Tužikaštvo u optužnici predlaže izdavanje kaznenog naloga i da se Novotni osudi na osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom uvjeta, a u slučaju da na krivični nalog Novotni uloži prigovor, nakon provedenog sudskog postupka tužilaštvo traži istu kaznu, ali sa dužim rokom provjeravanja.
Otvoreni sukob

A, sve je počelo na Valentinovo, 14. februara prošle godine oko 13 sati u Muzeju u Ćirilometodskoj ulici u uredu direktorice. Prema optužnici Novotni je Krmpotić Kos s namjerom da je prepadne, uhvatila s obje ruke za vrat te je počela tresti i gušiti govoreći joj: “Zgazit ću te, zapamtit ćeš me, uništit ću te”, a ujedno ju je nekoliko puta pritom upitala „ko si ti“?. Zatim je Novotni spustila ruke s direktoricinog vrata kako bi je, navodi se u optužnici, uhvatila za podlaktice. Unosila joj se pritom u lice te joj kazala: “Zakucat ću se s autom u tebe, ubit ću te”.

– Kao računovođa uočavala sam nepravilnosti u poslovanju direktorice muzeja Gabrijele Krmpotić Kos i o tome sam obavijestila upravno vijeće. Direktorica je za to znala, ali smo poslovno sarađivale i dalje te normalno komunicirale bez sukoba. No inkriminiranog dana, nazvala sam direktoricu jer sam imala temperaturu pa sam je željela pitati mogu li ranije kući na što mi je rekla da me nešto treba i pozvala u ured. Kazala mi je da nije zadovoljna što preispitujem njene odluke te ju je zanimalo zašto je bivša sekretarica muzeja bila u muzeju. Pa sam joj odgovorila da je tog dana bila „Noć muzeja“ te da može ući bilo ko. Zatim me upitala ko sam ja da preispitujem njene odluke pa sam onda ja nju upitala „ko je ona da meni podmeće račune“ – branila se u tužilaštvu Novotni koja je direktorici još, napominje, ukazala da je sve u Muzeju krenulo nizbrdo otkad je ona došla.

Držala je za vrat i ramena

– Nisam joj prilazila niti je držala za vrat ni ramena. Niti sam joj prijetila. Nisam niti bacala predmete okolo već sam na sto stavila samo mobitel. Ona mi je tada rekla da će zvati policiju i ja sam napustila ured – zaključila je Novotni.

Verzija događaja Gabrijele Krmpotić Kos, na temelju koje je koncipirana krivična prijava te pretočena u optužnicu nakon nešto više od godine, je drukčija.

Ispričala je da je od 2019. u ulozi direktorice Muzeja, te da je već od idućeg mjeseca počela imati problema sa voditeljicom računovodstva Novotni.

Odbijala radne zadatke

– Odbijala je radne zadatke i bila je samoživa u svom radu, a o tome sam se više puta žalila Ministarstvu kulture. Vezano za inkriminirani dan, po povratku sa sastanka, u dva me navrata nazvala Novotni i rekla da želi samnom razgovarati. Po ulasku u ured, rukom je na pod bacila dio stvari sa stola. Rekla sam joj da se smiri i da sjedne te ju pitala o čemu želi razgovarati. Na to je burno reagirala i skočila na mene. Uhvatila me s obje ruke za vrat i počela gušiti i tresti govoreći mi da će me zgaziti, uništiti i da ću je zapamtiti. Zatim me uhvatila za ramena, pa nadlaktice i podlaktice govoreći mi ko sam ja, a kad mi se unijela u lice rekla mi je da će se autom zakucati u mene i da će me ubiti. Zatim je sa stola bacila mobitel, naočale i blok te napustila ured. Bila sam šokirana. Njeno ponašanje me ustrašilo, a po izlasku iz ureda rekla sam radnicama da nazovu policiju – prisjetila se direktorica Muzeja.

Pola sata nakon incidenta Novotni se vratila u Muzej te joj, tvrdi još Krmpotić Kos rekla da “se ispuhala i da mogu nastaviti razgovor”.

No ubrzo je došla policija i Hitna pomoć, a dan kasnije ravnateljica se ponovno obratila za pomoć doktorima u KBC Sestre milosrdnice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79