Sefićev advokat: Sud ne treba prihvatiti optužnicu, Amir Agić: Dokazali smo šta je bilo, Čelik to ne može poništiti

U nastavku ponovljenog suđenja Sanjinu Sefiću pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu preuzeti su dokazi odbrane iz prvostepenog postupka, s tim da je advokat Kerim Čelik odustao od saslušanja oca Jasmina Sefića.

Tužiteljica Jasminka Knežević na prošlom pretresu pročitala je preciziranu optužnicu kojom se Sefiću stavlja na teret da je 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Edita Malkoč iz Bosanske Krupe i Selma Agić iz Bugojna. Vozio je 105 kilometara na sat i udario djevojke na pješačkom prijelazu.

Teža kvalifikacija

Pobjegao je s mjesta nesreće, dok su djevojke zadobile višestruke povrede, kojima je Selma podlegla na licu mjesta, a Edita nekoliko sati kasnije u Kliničkom centru.

Preciziranom optužnicom Sefiću se na teret stavlja teža kvalifikacija krivičnog djela zbog nepružanja pomoći nastradalim djevojkama. Ako Sud to prihvati, Sefiću bi se mogla izreći veća kazna, piše Avaz.

Sefićev advokat Kerim Čelik se danas očitovao o tome, tvrdeći da je optužnica precizirana suprotno uvjetima koje predviđa Zakon o krivičnom postupku FBiH. On je kazao da je činjenični opis ostao isti, a da je promijenjena samo pravna kvalifikacija.

– Ne radi se o izmijenjenoj optužnici i promjeni činjeničnog stanja, već je Tužilaštvo pokušalo ispraviti grešku počinjenu u prethodnom postupku – kazao je, između ostalog, Čelik, koji je zaključio da Sud to ne bi trebao prihvatiti.

Sudija Igor Todorović je naglasio da će Sud o tome odlučiti prilikom izricanja presude.

Svjedok optužbe

Vijeće je prihvatilo da se kao dodatni dokaz optužbe sasluša mladić koji je neposredno prije nesreće bio u društvu nastradalih djevojaka.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. decembar.

Nakon pretresa Amir Agić, otac nastradale Selme Agić, kazao je da Tužilaštvo ima pravo da izmijeni optužnicu.

– Ovo što je Čelik izjavio je predstava za javnost, on to mora tako jer nema šta drugo da iznese. Mi smo dokazali šta je bilo i ne može to Kerim Čalik poništiti – kazao je između ostalog Agić.

Advokatica Adela Duraković, koja zastupa oštećene porodice, izjavila je da je Tužilaštvo, osim pravne kvalifikacije, izmijenilo i činjenični opis, te da su navodi odbrane neosnovani. Navela je da nema razloga da Sud ne prihvati optužnicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79