Šefik Džaferović: Dodik treba da se stidi, neće biti etničkih podjela

Gost u „Vijestima u 7“ Hayat televizije bio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Šefik Džaferović.

Govorio je, uglavnom o posjeti Milorada Dodika Zagrebu, te sjednicama Predsjedništva koje će sutra biti održane.

Gospodine Džaferoviću, Vi ste se još jučer oglasili i kazali da je posjeta Milorada Dodika Zagrebu privatna posjeta, da nema veze s Predsjedništvom. Ipak, Dodika su danas u Zagrebu primili premijer i predsjednik Hrvatske, gospoda Plenković i Milanović. Kako tumačite poruku koju ovakvim djelovanjem zvanični Zagreb šalje zvaničnom Sarajevu?

“Loša poruka, koja je nažalost stigla iz Zagreba. Nisu trebali to uraditi, ali eto oni su izabrali taj put i posljedice koje trebaju proizaći. Ovo nije zvanična posjeta i zaobiđene su institucije, a to prijatelji ne rade.

Upozorili ste na posljedice koje će proizići iz ovakvih odnosa. Na šta tačno mislite, na koje posljedice tačno upozoravate?

“Vrlo je važno da imamo dobro odnose i pozivao sam na to. Blago kazano je kada uvrijedite šefa države, uvrijedite i državu.

Je li ovo što gledamo i slušamo prethodnih dana, od napada na opstojnost Bosne i Hercegovine i najava rušenja naše države, preko pripajanja jednog njenog dijela Srbiji, do ignorisanja i nipodaštavanja državnih institucija, zajednički napad hrvatskih i srpskih političkih predstavnika na Bošnjake?

“Da možemo tako da kažemo, da postoji udružerni napor, pothvat, prije svega unutar BiH, koji je podržan od Beogarda a sada vidimo da se tome pridružio i Zagreb. To ne treba da rade političke stranke iz BiH, ali iz regiona. Rade uzaludan posao, neće uspjeti u svojim nakanama, neće se RS ocijepiti, niti će doći do etničkih podjela. Mogu samo destabilizirati situaciju i gubiti vrijeme.

“BiH je utemeljena na građansko-etničkom modelu i konstutivni narodi su dovoljno zaštićeni. Možada treba da zaštitimo nacionalne manjine, i na to nam ukazuje Evropski sud za ljudska prava. Ta konstutivnost se koristi kako bi se unosile dodatne podjele u BiH. Predsjednik Federacije neće da imenuje Sudije Ustavnog suda i mi ih nemamo. To nije cilj konstitutivnosti.

Danas je održan i sastanak čelnika Stranke demokratske akcije i HDZ-a, gospodina Bakira Izetbegovića i gospodina Dragana Čovića. Sastanak je završen bez rezultata, uz poruku gospodina Izetbegovića da novih razgovora neće biti dok se ne provedu izborni rezultati iz 2018. godine i ne popuni Ustavni sud Federacije. Gospodin Izetbegović je rekao da HDZ ucjenjuje. Do kada, koliko može ucjenjivati?

“Stalno se govori o nekoj ugroženosti s jedne strane, a s druge strane imate primjere da ne postoji ugroženost. U Federaciji živi 500.000 Hrvata a milion i po Bošnjaka, i mi smo za to da se zaštiti sve ono što se tiče identiteta. Ali ne može sve biti vitalni nacionalni interes, ali HDZ ide na to, i ne možete 500.000 izjednačiti s milion i po, a to je nemoguće. Oni žele da nema Predstavničkih domova i demokratije, i to se zove diktatura manjine nad većinom.

Jesu li prekjučerašnja posjeta Plenkovića Mostaru i današnji prijem Dodika u Zagrebu trebali napraviti svojevrsni pritisak da se pristane na izmjene Izbornog zakona po volji HDZ-a, odnosno Dragana Čovića?

“Možemo tako to razumijeti, ali džaba pritišću i ne mogu nas natjerati da prihvatimo nešto što je protivno Evropskom sudu za ljudska prava. Mi to ne možemo i nećemo prihvatiti, a moguće je napraviti model u kojem će se implementirati odluke Evrposkog suda za ljudska prava i Ustavnog suda.

Sutra bi trebale biti održane tri sjednice Predsjedništva. Osim redovne, dvije vanredne sjednice su po zahtjevima članova Predsjedništva Željka Komšića i Milorada Dodika. Hoće li se glasati o priznanju Kosova, odnosno premještanju naše ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem?

“Imamo i te dvije sjednice, koje će biti nakon redovne. Te dvije sjednice su došle, prvo zbog Dodikovog zahtjeva premještanja naše ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, pa Komšićev da se prizna Kosovo. Neće biti donesena nijedna, niti druga odluka, jer takvi su mehanizmi, i to je po meni populizacija i gubljenje vremena.

Dodik je danas najavio i inicijativu da sjednica Predsjedništva počne minutom šutnje za nedavno preminulog ratnog zločinca Momčila Krajšnika. Kako odgovarate na ovu inicijativu?

“On treba da se stidi takvog zahtjeva, žrtve trebaju da se poštuju, a zločinci i dželati nikako. To naravno neće biti prihvaćeno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79