Šefovi diplomatija grupe G7 osudili poteze NSRS

G7 summit or meeting concept. Row from flags of members of G7 group of seven and list of countries, 3d illustration

“Pružamo odlučnu podršku radu šefu Delegacije EU u BiH, EUFOR-ovoj misiji Althea, kao i visokom predstavniku Schmidtu i NATO bazi u Sarajevu”, zaključili su

Šefovi diplomatija članica grupe G7 održali su sastanak u Liverpoolu, gdje su razgovarali o brojnim aktuelnim geopolitičkim temama.

Ministri vanjskih poslova Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i visoki predstavnik EU objavili su saopštenje poslije sastanka, a između ostalog, komentarisali su i trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Osuđujemo neodgovornu retoriku i poteze koji imaju za cilj podjele u Bosni i Hercegovini, i pozivamo na nastavak dijaloga te da se država ponovo fokusira na konstruktivna pitanja”, naglasili su i dodali da podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i jedinstvo Bosne i Hercegovine.

“Pružamo odlučnu podršku radu šefu Delegacije EU u BiH, EUFOR-ovoj misiji Althea, kao i visokom predstavniku Schmidtu i NATO bazi u Sarajevu”, zaključili su.

Uz to, ministri G7 oštro su osudili i poteze Rusije prema Ukrajini te upozorili na teške posljedice ako napadnu susjede.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79