Šehović smijenjen zbog automobila

Direktora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije Senu Šehovića smijenio je Upravni odbor (UO) krajem prošle godine zbog niza propusta, a tek sada isplivavaju detalji.

Tako se izvještaj o prošlogodišnjem radu te fondacije našao na dnevnom redu Vlade FBiH, koja će o tome raspravljati u nastavku danas prekinute sjednice.

 

Enormni troškovi

Osnovni razlog Šehovićeve smjene je kupovina automobila bez znanja Upravnog odbora, potvrdili su nam u Fondaciji. U pitanju je vozilo vrijedno 80.000 KM koje je, kako je „Avaz“ ranije pisao, kupio Šerif Patković dok je bio na čelu UO Fondacije. Kako nam je potvrđeno u ovoj organizaciji, i Patković je smijenjen s mjesta predsjednika, ali je on ostao član ovog UO.

U toku je konkursna procedura za izbor novog direktora, a za vršioca dužnosti od 1. decembra prošle do 1. marta ove godine postavljen je Adem Šačić.

U izvještaju o radu, koji je upućen Vladi FBiH, istaknuto je da su bili enormno povećani pojedini troškovi. Od Šehovića je traženo da pripremi detaljan izvještaj o kupovini auta, opravdanosti putnih troškova i slično. Šehović to nije učinio.

Kako se zakuhalo

U Upravnom odboru pojasnili su nam da je neko provalio u garažu u kojoj se nalazio ovaj automobil i da je on oštećen, te je tako sve i otkriveno.

– Tada se zakuhalo i došlo je do smjene. Auto je nabavljen bez znanja Upravnog odbora, ali je knjižen na Fondaciju – kazali su u UO.

Organizacija u brojkama: Zašto je lista dobitnika pomoći tajna?!

2 miliona KM – Fondacija ima godišnje na raspolaganju za pomoć u stambenom zbrinjavanju pripadnika boračke populacije

320.000 KM – ode samo za rad Fondacije, koja svake godine dobije veliki broj zahtjeva za pomoć borcima, ali spisak onih kojima je novac odobravan nije dostupan javnosti

2 miliona KM – povoljnih kreditnih sredstava za 176 korisnika dodijeljeno lani

330.000 KM – bespovratnih sredstava za 119 korisnika dodijeljeno lani

2,6 miliona KM – iznos kredita koji ove godine planiraju dati

250.000 KM – iznos bespovratne pomoći koju ove godine planiraju dati

675.000 KM – novac koji se daje iz budžeta FBiH za rad Fondacije, a ostatak su sredstva od povrata kredita

 

 

Da bi objekt od 15 kvadrata vrijedio 250.000 KM, treba biti obložen dragim kamenjem

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79