Seid, Ifet, djed Tomo i Boris utajili 3,2 miliona KM

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu zbog organiziranog kriminala i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda. Optužnicom su obuhvaćene četiri fizičke i jedna pravna osoba-preduzeće, a utajene akcize i dadžbine dostižu iznos od najmanje 3,2 miliona KM.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

1. Seid Papračanin, rođen 1981. godine u Kotoru, nastanjen u Tuzli, državljanin BiH.
2. Ifet Papračanin, rođen 1959. godine u Goraždu, nastanjen u Tuzli, državljanin BiH.
3. Tomislava Matić, zv. djed Tomo, rođenog 1940. godine u Beogradu, nastanjen u Lončarima, državljanin BiH.
4. Boris Čato, rođen 1989. godine u Travniku, nastanjen u Vitezu, državljanin BiH
5. Pravna osoba B-Label d.o.o. Vitez, sa sjedištem u Vitezu.

Optuženi se terete da su djelujući kao organizirana kriminalna grupa, tokom 2017. i 2018. godine, nezakonito otkupljivali duhan u listu, u više preduzeća na području Posavine, u količini od skoro 100 tona.

Navedeni duhan su protivno zakonskim propisima pretvarali u rezani duhan, koji su potom prodavali, bez obračunavanja i plaćanja akcize koja je na kilogram duhana, tokom 2017. i 2018. godine, iznosila oko 100 KM po kilogramu, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i svim građanima BiH.

U optužnici se navodi, da su optuženi zasigurno isjekli oko 30,6 tona duhana, čime su izvršili utaju akciza u iznosu od oko 3,2 miliona KM. Optužena pravna osoba, preduzeće, korišteno je samo u svrhu počinjenja krivičnog djela, budući da zakonskim propisima u BiH, fizičkim osobama nije moguća prodaja duhana u navedenom stanju i količinama.

Ilegalno sječenje duhana uz korištenje odgovarajuće mehanizacije, vršeno je na području Tuzle. Tokom provođenja akcije u navedenom predmetu, policajci su zaplijenili veću količinu duhana i mehanizacije za obradu. Optuženi se terete za krivična djela organiziranog kriminala (čl. 250. KZ BiH) i nedozovljenog prometa akciznih proizvoda (čl. 210a. KZ BiH).

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79