Seizmolog Ivan Brlek nakon razornog zemljotresa u Albaniji otkrio prijeti li opasnost BiH

Seizmolog Ivan Brlek za “Avaz” je dao komentar nakon serije razornih zemljotresa u Albaniji i pojasnio je šta se to dešavalo u toku noći.

– Noćas oko 4 sata na području grada Drača na jadranskoj obali desio se zemljotres prilično razorne snage magnitude 6,4 stepena po Rihteru koji je izazvao veliku materijalnu štetu i odnio ljudske žrtve. nakon prvog jakog udara došlo je do novih desetak potresa magnitude veće od pet Rihtera koji su također jaki zemljotresi – kazao je Brlek.

On je rekao da je uobičajena pojava da se nakon jakog zemoljotresa na nekom području dešava tzv. slijeganje tla koje može trajati čak mjesecima što uzrokuje gotovo svakodnevno nove jake potrese.

Zemljotres čiji je epicentar bio kod Drača, snažno se osjetio i u BiH, no prema Brlekovim riječima, ne postoji opasnost da bi potres ove jačine uskoro mogao pogoditi i našu zemlju.

– Prema našim mjerenjima, zasad ne postoji velika vjerovatnoća pojave razornog zemljotresa na području BiH. Gotovo svakodnevno se javljaju manji zemljotresi čime se oslobađa ta seizmička energija, ne dolazi do nakupljanja i smanjuje se šansa za pojavu jakog potresa- istakao je Brlek.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79