Šejn Husejnefendić: Pred nama je decenija korone – zar ste stvarno mislili da je ove godine gotovo?

U BiH nema uopšte vakcinisanih iako već 4 mjeseca postoje vakcine za COVID-19. To nije samo po sebi vijest a ne treba biti ni iznenađenje kada čujemo Deutsche Welle koji kaže da je skoro polovina stanovništva u Izraelu vakcinisana. Skoro 5% Nijemaca je već primilo drugu vakcinu. BiH nema tih „problemčića“ jer ima SDA-Izetbegovića, SNSD-Dodika, a bome i HDZ-Čovića.

Ali zaista, kakvu reakciju očekivati od nejavnosti Bosne i Hercegovine (kažemo nejavnost zato što mi nemamo čak ni pasivnu/latentnu javnost!)? U odnosu na troglavo predsjedništvo BiH nejavnost BiH se sastoji iz tri trećine: oni koju su na legalnim drogama (antidepresivima i sedativima) te alkoholu i cigaretama, oni koju su na ilegalnim drogama te trećina (netretirani) koja je nešto bliže psihološkom pucanju nego prve dvije trankvilizirane skupine. Bilo kako bilo, nikome u BiH nije lako u ovom biološko-psihološkom ratu – osim političarima i njihovoj sviti koji neometano kupuju nove audije, isplaćuju sebi enormne plate i naknade kao da odlično barataju i kontrolišu ovo krizno stanje.

Na ruku im ide to što smo „zaključani“ od strane EU pa nikud i ne idemo (niti možemo) jer je većini građana-radnika domen naučne fantastike odsustvovati 10 dana s posla, platiti dva COVID testa i to pod uslovom da MOGU UĆI u ciljanu zemlju Europske unije. Naravno, lijepo je svoje stado čuvati na okupu i pod kontrolom pa se tako i „mjere kriznog štaba“ još uvijek uzimaju zaozbiljno – davale te mjere rezultate ili ne. Tako još uvijek imamo „obaveznu upotrebu maski“ kao i „ograničenje kretanja poslije 23h“, dvije mjere koje je, podsjetimo, najviše upravno tijelo države – Ustavni sud – odbacilo kao neustavne! Prevedeno to znači da ne postoji zakon niti pravilnik po kojem vam se može napisati kazna za šetnju nakon 23h – jednostavno tražite sudsko odlučivanje o „učinjenom prekšaju“.

Međutim, poslije 23h svako sa značkom može da urinira po građanima (i Ustavnom sudu BiH) jer oni šetaju i šire zarazu. Dobro se zna da virus radi do 23h i da poslije toga ide na spavanje, stoga i imamo te „mjere zaštite“. Svakom je svakako jasno da je u pitanju čista nebuloza i nelogičnost koja ne čini ništa nego sakati ionako oštećeno psihičko zdravlje bh. populacije, dovodi do dodatne anksioznosti (ilitiga do povećane upotrebe alkohola/sedativa/droga) i uništava dodatno ionako nikakav socijalni život većine građana.

Vlast na svim nivoima zakazala je. Imamo nula vakcina/vakcinisanih, imamo devetu najvišu (navodno) smrtnost u svijetu od zaraženih COVID-om (uzeti podatke sa rezervom, ipak dišemo i najzagađeniji zrak u Evropi), imamo najskuplje državno vođstvo u regionu ali i najskuplji vozni park! S druge strane nemamo slobodu kretanja uvečer, životni procesi su otežani ili paralizovani, ljudi deprimirani i uplašeni dok ih se stalno „tjera u kuću“ te strogi policijski sat kojim nam vlada pokazuje kako se može zajebavati sa našim ustavnim pravima kad god to hoće i to na uštrb ono malo dušebrižnika koji su voljni mijenjati nešto malo svoje slobode za osjećaj/iluziju sigurnosti (parafraza George Carlina). Sve u svemu, čeka nas – ako je pitati bosanskohercegovačku vlast, još decenija korone.

Njima nije kriza – a vama?

(TIP/Autor: Šejn Husejnefendić)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79