Selo kod Vareša pet dana bez struje, žena se porodila u kolima Hitne pomoći

Razočarani mještani sela Ravne kod Vareša već pet dana i pet noći nemaju struju. Kažu da im nadležni iz „Elektroprivrede BiH“ uvijek daju objašnjenje da su njihove ekipe na terenu.

Prazna baterija na telefonima

– Nismo prisustvovali nekim elementarnim nepogodama, ni zemljotres, ni neki strašan snijeg, vjetar, znači sasvim običan zimski scenario se dogodio i napravio ovoliki haos. Vjerovatno nisu nikakvu pripremu napravili odnosno nisu skresali rastinje oko električnih vodova. Higijenski uslovi su kao u ratu. Hrana u frižideru se kvari… – naveo je jedan od mještana koji se obratio „Avazu“.

Dodao je da se jutros jedna žena počela porađati u svojoj kući.

– Svekrva i ona nisu, naravno, imali telefon da nazovu. Dok je svekrva otišla u selo tražiti nekog ko ima auto, telefon sa punom baterijom, ova žena se porodila u kući i sreća brzo je našla komšiju koji je zvao medicinsku sestru koja živi u selu i Hitnu pomoć pa su brzo ženi pomogli. Doveli su nas u situaciju da sve obavljamo kao da smo u ratu i da se osjećamo kao da nije 21. vijek. Svako bi imao razumijevanja da je teška elementarna situacija ili da to traje dva dana, ali pet je mnogo – naveo je ovaj mještanin.

Da je ekipa Hitne pomoći imala intervenciju i obavila porođaj žene na terenu, potvrdio je za „Avaz“ šef Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Vareš Predrag Šešlija.

– Jutros oko 4.30 sati dežurni su bili doktorica Majda Delić, vozač Hajrudin Žutić te medicinska sestra Samra Mustafić koji su izašli na intervenciju. Porođaj su do trećeg porođajnog doba završili u vozilu Hitne pomoći. Rođena je djevojčica– rekao nam je Šešlija.

Nije bilo ni vode

Potvrdio nam je i da ovo selo već pet dana nema struje jer jedan od njihovih tehničara u njemu živi.

Kako saznajemo, zbog problema sa strujom, određeno vrijeme nije bilo vode u gradskom dijelu jer nisu radile pumpe.

Dežurni u “Elektroprivredi” su nam kazali da su njihove ekipe na terenu te da će struja doći za oko pola sata.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79