Semberci žele da brendiraju svoj kupus na osnovu geografskog porijekla

U Bijeljini je jučer održan sastanak s ciljem zaštite i označavanja geografskog porijekla semberskog kupusa.

To bi prema mišljenju učesnika, utjecalo na njegovu cijenu, potražnju i kvalitet, kao i pozitivnu afirmaciju lokalne zajednice.

Dragan Brenjo iz Agencije za sigurnost hrane BiH smatra da bi zaštitna oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa bila veoma korisna za proizvođače, potrošače i cijelu lokalnu zajednicu, objavljeno je na sajtu Gradske uprave Bijeljina. On naglašava da proizvodi zaštićenog geografskog porijekla pozitivno utječu na promociju i afirmaciju lokalne zajednice.

Na sastanku je usaglašeno da će prvi korak u ovom procesu biti mapiranje proizvođača kupusa u Semberiji, koje obuhvata precizno definisanje proizvodnih površina i sjemenskog sortimenta, a koje će do 20. juna obaviti gradsko Odjeljenje za poljoprivredu.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da će nakon toga biti organizovan još jedan sastanak sa proizvođačima i prerađivačima, na kojem će biti precizirani naredni koraci.

Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obećao je podršku ovog ministarstva semberskim proizvođačima kupusa u procesu zaštite oznaka njegovog geografskog porijekla. A vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Grujica Vico podijelio je sa prisutnima iskustva iz procesa zaštite oznaka geografskog porijekla nevesinjskog krompira, u kojem je aktivno učestvovao.

Na području Semberije se već uzgaja stara sorta kupusa koja se naziva “bijeljinski kupus” i za koju se smatra da je u ove krajeve prenesena iz Austro-Ugarske, još u doba vladavine carice Marije Terezije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79