Semir Efendić žestoko kritikovao Fadila Novalića: Kako smo protiv sebe okrenuli i Kinu?

 

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić je iskritikovao vlast u Federaciji BiH zbog odnosa prema projektu Blok 7 za koji smatra da je uzrokovao i negativan odnos Kine prema državi.

U svom dugačkom obrazloženju ovog problema Efendić govori da je Vlada FBiH pokazala nezainteresovanost prema velikom kineskom projektu u Tuzli, a da su posljedica takve neprofesionalnosti gubljenje Kine kao prijatelja što se pokazalo i u nedavnoj noti Kineske ambasade o nelegitimnosti novog visokog predstavnika.

“Krupan politički i diplomatski događaj na štetu naše države Bosne i Hercegovine desio se u proteklih nekoliko mjeseci. Kina kao svjetska super sila otvoreno je i nedvosmisleno stala na stranu separatista u našoj zemlji. Niko se od onih koji su zaduženi za vanjske poslove i diplomatiju naše države nije ni osvrnuo na ovaj tektonski poremećaj na vanjskopolitičkom planu”, započeo je Efendić svoju kritiku.

On postavlja pitanje “Zašto je Kina koja je tradicionalno imala prijateljski stav prema BiH promijenila kurs u korist onih koji rade na njenom rušenju”, ali odmah zatim daje i odgovor.

“Vlada Federacije BiH putem Elektroprivrede BiH krenula je u projekat izgradnje Bloka 7 termoelektrane Tuzla za šta je potpisan ugovor sa kineskom državnom Exim bankom vrijedan više od milijardu KM kojim su osigurana sredstva za izgradnju ovog Bloka, a ugovor je potpisan i sa kineskim izvođačima radova koji su trebali graditi termoelektranu. Nakon što je jedan od evropskih ili američkih dobavljača otkazao ugovorenu isporuku dijela opreme za Blok 7, kineska strana tražila je da se ugovor u tom dijelu izmijeni, te da se koristi oprema nekog od drugih proizvođača koja bi bila ekvivalentna planiranoj. Iz njima znanih razloga Vlada Federacije BiH odbija ponašati se partnerski i razmotriti zahtjeve kineske strane tražeći isključivo da Blok 7 bude opremljen opremom isporučioca koji je već otkazao učešće u projektu. Kako je to nemoguć uslov za kinesku stranu, taj stav znači i ulazak u proces raskida ugovora”, pojasnio je Efendić.

On navodi dalje da je ambasador Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping pokušao pronaći rješenje za ovaj projekat na sastanku sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem na sastanku 31. maja ove godine, ali da ga je Novalić “hladno odbio”.

“Gledajući sa strane stiče se utisak da nama ta termoelektrana nije ni trebala, nego nam je trebala isključivo oprema jednog od brojnih svjetskih proizvođača. U suprotnom i sami bi tražili rješenje kako da se Blok 7 izgradi, a ne bi to koristili kao razlog za raskid ugovora”, rekao je on.

Efendić naglašava kako se “sa velikim partnerima kao što je Kina ne možete tako odnositi”. Odnosno može, ali da je cijena prevelika.

“Pored toga što je uništila sve čega se dotakla u proteklih četiri godine regularnog i tri godine uzurpiranog mandata, vlada Fadila Novalića počela je nanositi nesagledivu štetu i međunarodnom položaju naše države. Kada upropaste gradnju hidroelektrane Vranduk ili tunela Hranjen, tu postoji šansa da se stvari poprave, međutim kada izgubite prijatelja u međunarodnim odnosima, to je teško popraviti. Reći će neko kako Blok 7 nije ni trebalo graditi sa Kinezima. Možda i nije, ali o tome se moralo razmišljati prije potpisivanja ugovora. Upravo ovih dana Kinezi su završili izgradnju (spajanje) Pelješkog mosta u susjednoj Hrvatskoj, mosta čiju izgradnju su finansirali EU i Hrvatska, a u Bosni i Hercegovini Kinezi ne mogu graditi ni od novaca koji osigura (kao kredit) njihova državna banka. Oni te poruke znaju čitati”, naglasio je Efendić.

Efendić je, očigledno ljut zbog ovakvog odnosa prema Kinezima, pojasnio entitetskoj vlasti da su njihove trenutne sposobnosti mnogo daleko od diplomatije, a mnogo blizu uhljebljavanju.

“I ne radi se tu nikako o nekom zauzimanju strane između SAD-a ili Kine, Evrope ili Kine. Zato i postoji diplomatija. Samo je ne mogu voditi rođaci i propali stranački kadrovi. Iako se vodi velika trgovačka i ekonomska utakmica između Amerike i Kine na svjetskom planu, obim međusobne trgovinske razmjene između ove dvije zemlje i dalje je ogroman i oni međusobno sarađuju, ekonomski i diplomatski. Za nas je diplomatija nažalost samo strana riječ i asocijacija na dobro uhljebljenje ljudi bliskih vrhu. O tome se onaj ko je po zakonu odgovoran (npr. član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda) ne pita ama baš ništa”, napisao je na svom Facebooku Efendić.

On čak na kraju zaključuje da Kina na Vijeću sigurnosti UN-a ne bi glasala za ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH da su se aktivnosti na izgradnji Bloka 7 odvijale prema planu.

“Za Fadila i za njegove mentore to je samo jedan propali projekat više i nije Kina sada protiv nas, ona samo više nije za nas”, zaključak je Efendićeve poruke.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79