Semir Halilović upozorava: Da sutra SAD ode iz BiH došlo bi do raspada, bošnjačka politika je klanska borba za vlast

Dodaje da svu jalovost naših domaćih institucija pokazuje situacija sa požarima, gdje su domaći politički akteri nemoćni u namjeri da pomognu ljudima na područjima zahvaćenim požarima

Semir Halilović, bivši zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i sin generala Armije BiH Sefera Halilovića, oglasio se tokom jučerašnjeg dana na svom Facebook profilu.

Halilović je komentarisao aktuelnu političku situaciju u Afganistanu, povlačeći paralele sa događajima u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski mediji tvrde: “Traži se optužnice protiv više od 20 oficira Armije RBiH”

– Afganistanska “demokratija” nestala je 24h nakon povlačenja vojnih snaga SAD-a iz ove države pod američkim protektoratom. Državne institucije, njihov predsjednik, vojska, policija pa čak i saobraćajna uprava, kolabirale su odmah pošto su izgubile međunarodnu protekciju, čime se pokazalo da virtualna država fizički ne može opstati bez unutrašnje snage institucija i društvenog konsenzusa. Posljedično, ovakvo stanje omogućilo je stvaranje neke nove države u Afganisanu. Šta to govori o Bosni i Hercegovini, odnosno kakve pouke možemo izvući iz situacije koja je fizičk daleko ali shematski vrlo blizu?, kaže Halilović.

Istakao je da je i naša zemlja pod međunarodnim protektoratom, te SAD i neke zemlje EU čuvaju Bosnu i Hercegovinu.

– Prvo, Bosna i Hercegovina je, također, zemlja pod međunarodnim proektoratom. Osnovna snaga stabilnosti Bosne i Hercegovine nisu njene državne institucije, već podrška SAD-a i nekolicine vodećih zemalja EU. To čuva Bosnu i Hercegovinu od nastraja izvana, odnosno cijepanja iznutra, kaže on.

Dodaje da svu jalovost naših domaćih institucija pokazuje situacija sa požarima, gdje su domaći politički akteri nemoćni u namjeri da pomognu ljudima na područjima zahvaćenim požarima.

Predsjedništvo BiH ne može donijeti jednoglasnu odluku, FUCZ moli Helikopterski servis RS da gasi požar u Jablanici, sve je to pokazatelj, prema Halilovićevom mišljenju, koliko su državne institucije zapravo krhke.

– Ovaj mali problem, jasno govori šta bi se, ujutro, dogodilo ukoliko bi se SAD i, recimo, Njemačka, odlučile politički povući iz Bosne i Hercegovine. Državne institucije bez ozbiljne snage ne bi imale mehanizme kontrole nad većim dijelom državne teritorije. Sve ono što danas jesu entitetske i kantonalne institucije, uskoro bi postale (para)državne tvorevine sa vojskama, policijama, resursima i sl. To je naša realnost, tu se, naime, nalazimo, rekao je Halilović.

Halilović je poručio da bošnjačka politika ne postoji, nego da postoji samo klanska borba za vlast.

– Medijsko zavaravanje bošnjačke političke vlasti, koji putem društvenih mreža i plaćenih medija, varaju narod da bi branili ono što već jednom nisu, odnosno da bi sačuvali ono što su već tri stotine puta prodali, besmisleno je analizirati. Bošnjačka politika ne postoji – to je klanska borba za vlast u kojoj su državne institucije pretvorene u stranačke satrape koji podmetanjem, progonom, montažama i optužnicama, suđenjima i hapšenjima, unišavaju konkurenciju sa kojom bi, “sutra”, trebali braniti Bosnu i Hercegovinu, ističe on.

 

Dok god BiH čuvaju SAD i Njemačka, vlast će u njoj mirno moći da obnašaju svi oni koji će ovu zemlju dovesti do aganistanskog scenarija i, potom, preko noći, kako kaže Halilović, pobjeći iz zemlje.

– Gledali ste taj scenarij već jednom ali je čovjek zaboravno biće. Zato se istosti vrte u krug, zato je paradiranje vlastodržaćkog nemorala postalo gore od onog kojeg ovdašnji ljudi šutke preziru jer znaju ko je ovdje gazda. Zato i šute, zaključio je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79