Semir Osmanagić opet izmišljao stvari na Face TV-u: Od starih teorija zavjere do prošlog života na Marsu

U emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem “arheolog” i “pronalazač bosanskih piramida” iznio je mnoštvo nesuvislih “zavjeroloških” priča – od “objašnjavanja” uzroka nedavnih zemljotresa u Turskoj i Siriji do tvrdnji da je u prošlom životu bio na Marsu te da je bio zaštitnik ukradenog zlata u Bosni i Hercegovini.

Videosnimak gostovanja Semira Osmanagića u emisiji “Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem” objavljen je na YouTube kanalu Face TV 17. februara 2023. godine. U ovoj emisiji “pronalazač bosanskih piramida” dobio je prostor da aktuelna svjetska dešavanja tumači iz perspektive teorije zavjere u kojoj većinu svjetskih događaja kontroliše grupa moćnika za svoje ciljeve – piše Raskrinkavanje.

U razgovoru s domaćinom emisije Osmanagić govori o “ratu za kosmos” te da se u svemiru nalazi veliki broj satelita koji kontrolišu događaje na zemlji, poput ishoda rata u Ukrajini. On navodi da ova dešavanja kontroliše Elon Musk time što odlučuje koje će informacije dobijene putem satelita podijeliti. Nijedna iznesena tvrdnja nije podržana dokazima.

Osmanagiću je u emisiji dat i prostor da govori o svojim “prošlim životima”, o kojima je slušao od “ruskog obavještajca broj 1”, to jest njegove prijateljice Diane Manilove. Prema njegovim riječima, Manilova mu je rekla da je u prošlim životima bio na Marsu, gdje je vodio “vojno odjeljenje”, te da je u Bosni vratio ukradeno zlato, čime se zamjerio ljudima koji danas “rade protiv njega”.

HAARP i zemljotresi

Hadžifejzović je s Osmanagićem razgovarao o zemljotresima, dovodeći u pitanje činjenicu da se radi o prirodnom fenomenu i napominjući da je sve više zemljotresa, ali i najava da će se desiti. Spomenuo je “holandskog stručnjaka” koji je “predvidio” zemljotrese u Turskoj i Siriji. Osmanagić je potvrdio da je to tačno.

Osmanagić je u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem” širio i teoriju zavjere o biološkim laboratorijama u Ukrajini i njihovoj vezi s početkom rata. Govoreći o invaziji Rusije na Ukrajinu, Osmanagić je naveo:

Ako bi mi u BiH saznali da se negdje u Tanzaniji ili u Ukrajini razvija 30 biolaboratorija gdje se razvijaju vrlo opasne agresivne forme virusa i bakterija, to bi nama bilo gotovo svejedno. Ima ih u svijetu oko 300. Ne uzbuđujemo se previše. Žao nam je, al’ se ne uzbuđujemo, ali ako ste u poziciji svjetske supersile sa najvećim nuklearnim arsenalom i na vašem južnom trbuhu, kako to kaže ruski čelnik, se razvijaju takva oružja, to vam smeta.

Godinama stare netačne tvrdnje o američkim biolabaratorijama u Ukrajini širile su se nakon invazije Rusije na Ukrajinu te su često korištene i kao opravdanje ruske invazije. Navodilo se da su ove američke laboratorije stvarni cilj ruske vojske. Ova teorija zavjere o postojanju biolaboratorija dokazivala se različitim argumentima.

Osim tvrdnji o nepostojećim biolaboratorijama u Ukrajini, Osmanagić je u emisiji “Centralni dnevnik” ponovio još neke tvrdnje koje promoviše proruska propaganda. Naveo je tako da NATO posredno ratuje s Rusijom u Ukrajini.

Antizapadni propagandni narativ koji uključuje tvrdnje da je rat u Ukrajini, ustvari, rat između NATO-a i Rusije dio je ruske propagande. Iz proruskih izvora od početka invazije na Ukrajinu šire se brojne dezinformacije kojima se nastojalo dokazati da je stvarni krivac za rat u Ukrajini treća strana – NATO.

Navodnu prijetnju širenjem NATO-a potcrtao je prvi čovjek Rusije Vladimir Putin u govoru uoči početka invazije na Ukrajinu u nastojanju da opravda invaziju na ovu zemlju. U tom su smjeru kasnije i šireni dezinformativni narativi koji su stizali iz proruskih centara. O ovome je Raskrinkavanje pisalo u analizi 27.1.2023. godine, navodeći da Rusija, uprkos naporima da Zapad predstavi stvarnom prijetnjom, nije 24. februara prošle godine poslala stotine hiljada vojnika na zemlje članice NATO-a, nego na teritoriju Ukrajine.

“Zavjerološki” i o pandemiji

Osmanagić, već poznat kao čest izvor dezinformacija i propagator različitih teorija zavjere o pandemiji Covid-19, naveo je u emisiji i da su ga napadali kada je govorio da će doći “drugi, treći i četvrti talas korone”.

Osmanagić je često izvor dezinformacija i promoter je različitih teorija zavjere. Prostor za širenje priča o globalnim urotama, bizarnim planovima “tajnih” grupa i potpuno neutemeljenim teorijama o pandemiji Covid-19 uglavnom ima na rubnim medijima i portalima. Ovog puta prostor je dobio na gledanoj televiziji, u udarnoj informativnoj emisiji, gdje je bez uredničke intervencije iznio niz izmišljotina koje su se kretale u rasponu od potpunih besmislica do već viđenih teorija zavjere, ali i složenih propagandnih narativa o događajima kakav je ruska invazija u Ukrajini.

Samo na YouTubeu, gdje je snimak njegovog gostovanja podijeljen, Osmanagićeva “objašnjena” pogledalo je više od 463.000 korisnika/ca do vremena pisanja ove analize.

Osim što trebaju kritički propitivati izjave svojih sagovornika/ca, novinari/ke također trebaju imati i kritički pristup prilikom odabira sagovornika/ca. Kada je riječ o ozbiljnim temama, kao što su zemljotresi u Turskoj i Siriji, u kojima je živote izgubilo desetine hiljada ljudi, ili rat u Ukrajini, u kojem ljudi još uvijek ginu, medijski prostor treba biti ustupljen stručnjacima/kinjama iz polja o kojima se govori, a informisanje javnosti trebalo bi da ima prednost nad senzacionalizmom i trkom za popularnošću, “lajkovima” i pregledima.

Davanje prostora odranije poznatim izvorima dezinformacija i neutemeljenih izjava ne samo da ne služi informisanju javnosti nego i potkopava povjerenje u medije. Normalizovanje prividne debate o ranije poznatim teorijama zavjere u javnom prostoru praksa je koja vodi do širenja takvih teorija zavjere i paranoidnog viđenja svijeta udaljenog od realnosti.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da se u biolaboratorijama u Ukrajini razvijaju biološka oružja ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Iste ocjene dajemo i tvrdnjama da je HAARP uzrokovao zemljotrese u Turskoj i Siriji, kao i da je “korona nestala nakon petog vala”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79