Sena Hamzabegović ponovo na slobodi: Određene mjere pritvora za suprugu krijumčara ljudi u Siriju

Sud Bosne i Hercegovine, u redovnom postupku kontrole mjere pritvora, a na prijedlog odbrane optužene Sene Hamzabegović, donio je 22. novembra rješenje kojim je usvojen prijedlog odbrane, te je prema optuženoj Seni Hamzabegović ukinuta mjera pritvora određena rješenjem Suda.

Istovremeno su prema optuženoj određene mjere zabrane i to: zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja. Optužena je upozorena da joj se može odrediti mjera pritvora ako prekrši obaveze izrečene rješenjem Suda BiH.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti optuženu Senu Hamzabegović da je počinila krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Suda BiH.

Hamzabegović se tereti se da je od 2013. do 2018. godine, u više navrata, sudjelovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana BiH, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani tzv. “ISIL-a”, u okviru formacija – Jabhet al Nusra, Al Nusrah Front i drugim formacijama.

Radi se o formacijama koje su na temelju rezolucija UN-a, proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici svakodnevnim oružanim terorističkim akcijama, napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatočenima i drugim radnjama, provode terorističke aktivnosti na spomenutom području, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

– Optužena ja znajući da se na spomenutom području nalazi i Muradif Hamzabegović, koji zajedno sa drugim državljanina BiH sudjeluje u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala veće novčane iznose u valutama EURO, KM i CHF, te novac uplaćivala i osobno odnosila na područje Sirije, gdje je novac predavala Muradifu Hamzabegoviću, koji je prema prikupljenim dokazima, novac koristio za davanje plata osobama koje sudjeluju u terorističkim aktivnostima, kupovinu oružja i druge svrhe – navedeno je tada u saopćenju.

  Analiza poreskih opterećenja: Kako je prosječna plata u RS-u veća nego u FBiH

Suprug optužene Hamzabegović je Muradif Hamzabegović iz BiH, koji je 2013. osuđen na Sudu BiH zbog krijumčarenja ljudi. Osuđen je u odsustvu, jer je otišao u Siriju.

Sud BiH ga je osudio na šest godina zatvora i 20.000 KM novčane kazne.
Prema informacijama sigurnosnih agencija, Hamzabegović je i dalje u Siriji, dijelu zemlje koji kontroliraju džihadističke grupe i pobunjenici, gdje živi kao civil i bavi se trgovinom.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79