Sena Hamzabegović tuži BiH i traži naknadu izgubljenih plata u Švicarskoj

Na pripremnom ročištu po tužbi Sene Hamzabegović protiv Bosne i Hercegovine, predloženi su dokazi u postupku koji je pokrenula radi naknade materijalne i nematerijalne štete.

Hamzabegović je prošle godine oslobođena optužbi za finansiranje terorizma, a tužbu je podnijela zbog neosnovanog hapšenja i pritvora.

Punomoćnik Mak Ibrišimović predložio je da na glavnoj raspravi budu izvedena 23 materijalna dokaza, vještačenja finansijske i neuropsihijatrijske struke te saslušanje Hamzabegović, javlja BIRN.

“Vještak finansijske struke treba da predoči koliko je izgubljenih plata u periodu od januara do decembra 2021. zbog vanrednog otkaza, kao i koliko bi primanja ostvarila od januara 2022. do izrade nalaza”, kazao je Ibrišimović.

On je napomenuo da obračun treba biti u švicarskim francima.

Punomoćnik je dodao da neuropsihijatrijsko vještačenje treba utvrditi duševnu bol i pretrpljeni strah Hamzabegović zbog pritvora, objavljivanja njenog imena u medijima i drugih stvari.

Pomoćnica pravobranioca Safija Kreštalica ocijenila je da prijedlog za finansijsko vještačenje nije precizan, te predložila vještačenje kojim bi se procijenili mjesečni troškovi života u Švicarskoj, kao i druga davanja, kao što su porezi koje bi Hamzabegović morala snositi da je u spornom periodu radila.

Kreštalica je napomenula da zakon predviđa naknadu stvarnih troškova.

“Pitanje je koliko bi tužiteljica ostvarila dobiti da nije živjela u Švicarskoj i da su od njene zarade oduzeti svi troškovi života”, kazala je pomoćnica pravobranioca.

Ibrišimović se protivio dodatnom zadatku, jer smatra da nije relevantan za odlučivanje po tužbi.

Hamzabegović je oslobođena krivnje da je od 2013. do 2018. godine učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije koje su proglašene terorističkim organizacijama.

Sudija Nada Papo je glavnu raspravu zakazala za 31. oktobar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79