Senad Hadžifejzović ne promoviše lijek za vid “Okulis”

Senad Hadžifejzović ne promoviše lijek za vid “Okulis”


Proizvod Okulis se promoviše na Facebooku kao “lijek” za vid u snimku u kojem su zloupotrebljeni likovi Senada Hadžifejzovića i Kemala Dizdarevića.

Na Facebooku je objavljen videosnimak u kom novinar Senad Hadžifejzović i ljekar Kemal Didzarević navodno promovišu “lijek” protiv očnih bolesti.

U prvom dijelu snimka Hadžifejzović navodno govori da je patio od “neizlječive očne bolesti”. Preko snimka je ispisan transkript riječi koje navodno izgovara.

Nakon posjeta mnogim lekarima i praznih obećanja već sam bio očajan, ali sve se promenilo zahvaljujući doktoru kemalu dizdareviću, njegov jedinstveni lek vratio mi je vid i oslobodio me mučne boli. Sada ponovo vidim i uživam u svakom danu. Ako ste umorni od bola i razočaranja, probajte ovo sredstvo. Danas sam pozvao doktora kemala dizdarevića u studio, doktore, molim vas da nam detaljnije ispričate o vašem lijeku.

U drugom dijelu snimka doktor Dizdarević navodno govori “lijeku” kojeg je “razvio”.

Razvio sam najučinkovitiji lijek za bolesti očiju u usporedbi s postojećim preparatima. Obnova vida počinje nakon 3 dana. Otok i bol u očima nestaju rizik od komplikacija značajno se smanjuje, već sam pomogao više od 40 tisuća pacijenata u srbiji da povrate zdravlje, očiju i jasan vid. Vrijeme je da i vi ozdravite. Pridružite se programu obnove vida koji se održava u bosni tijekom ovog tjedna. Danas za vas vrijedi posebna ponuda. Senad Hadžijefzović će postaviti detaljne informacije ispod ovog videa.

Ispod videa su komentari s upitima o “lijeku”, te odgovori Facebook stranice na kojoj je objavljen video. U ovim odgovorima je podijeljen i link.

Link vodi na stranicu sa formularom za narudžbu proizvoda Okulis.

Analizirani videosnimak sa Hadžifejzovićem i Dizdarevićem nije autentičan. Radi se o “deepfake” snimku koji je nastao korištenjem vještačke inteligencije. Pokreti usana na snimku ne odgovaraju riječima koje su navodno izgovarene. Boja glasa ne odgovara posve boji stvarnih glasova Hadžifejzovića i Dizdarevića. O takvim snimcima i njihovoj zloupotrebi Raskrinkavanje je pisalo u brojnim analizama koje možete čitati na linku ovdje.

“Deepfake” snimci su umjetno, mašinski kreiran video ili audio sadržaj u kojem su osobama izmijenjeni lice, glas ili tijelo. Na njima se čini da osobe izgovaraju određene riječi ili obavljaju druge aktivnosti koje zapravo nisu izveli.

Hadžifejzović je urednik i voditelj emisije “Centralni dnevnik” koja se emituje na televiziji Face TV. Na stranici ove televizije dostupne su emisije od 2018. godine. Snimak iz analizirane objave preuzet je iz jedne od njih, no zbog obimnog broja objavljenih emisija nismo mogli odrediti o kojoj tačno je riječ. Dio snimka u kojem navodno govori Kemal Dizdarević preuzet je iz emisije “Jedan je dan” koja je objavljena na YouTube kanalu Oslobođenja 30.10.2018. godine.

U pomenutoj emisiji Dizdarević je govorio o otkazu na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Ni u jednom dijelu nije govorio da je “razvio najučinkovitiji lijek za bolesti očiju”. Kemal Dizdarević je specijalista neurohirurgije.

Senad Hadžifejzović i Kemal Dizdarević su nekoliko puta zloupotrijebljeni u svrhu promovisanja različitih proizvoda koji su netačno predstavljani kao lijekovi. O “deepfake” snimcima u kojima je Hadžifejzović navodno promovisao proizvode protiv visokog pritiska i hemoroida Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 10. oktobra 2023. godine. O objavama u kojima se netačno tvrdilo da je Dizdarević napadnut i izbačen iz televizijskog studija jer je promovisao čaj Hypertea Raskrinkavanje je pisalo u analizi takođe iz 2023. godine.

O prevarnim strategijama za prodaju proizvoda Okulis Raskrinkavanje je pisalo u analizi iz 2023. godine. Tada je, takođe u “deepfake” snimku, zloupotrijebljen lik Branimira Nestorovića, srbijanskog ljekara i političara, za prodaju tog proizvoda. Kako je u toj analizi navedeno, pretraga naziva ovog “lijeka” na stranicama Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH pokazuje da nije registrovan kao lijek.

Facebook stranica na kojoj je objavljen analizirani videosnimak kreirana je 14.12.2023. godine i njome upravlja jedna osoba iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je navedeno u sekciji “Transparentnost stranice”. U biblioteci oglasa ove stranice vidljivo je da je prije imala 11 oglasa ali niti jedan se ne odnosi na analizirani snimak. Stranica ima tek 26 pratitelja/ki i osim četiri fotografije, na njoj nema drugih objava niti podataka.

Shodno navedenom, objavu “deepfake” snimka u kojem je Senadu Hadžifejzoviću i Kemalu Dizdareviću pripisano promovisanje “lijek” Okulis ocjenjujemo kao lažnu vijest piše Raskrinkavanje



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija