Senad Sadiković: “Nema razloga da svi u zdravstvu ne dobiju 2.500 KM pomoći od Vlade FBiH”

I radnici u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, njih oko 8.000, očekuju isplatu dvije prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Iz sindikata u zdravstvu danas ističu kako nema razloga da i uposlenici u zdravstvenim ustanovama u KS ne dobiju jednokratnu pomoć, naročito nakon odluke Vlade FBiH da će svi oni koji primaju plaću iz budžeta Federacije dobiti pomoć od po 2.520 KM.

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, kaže kako su sve osnovne sindikalne organizacije poslale zahtjev prema svojim menadžmentima da se isplati jednokratna pomoć piše Faktor.

– Čekamo odgovor nadležnih institucija. Mi se nadamo da bismo tokom naredne sedmice, odnosno do kraja ovog mjeseca, trebali imati informaciju o isplati sredstava. Nema razloga da se to ne odnosi na cjelokupno zdravstvo u FBiH, a ne samo na KS. Vlada FBiH sama je donijela odluku i odredila iznos jednokratne pomoći – istakao je Sadiković.

Na pitanje, da li je ijedan menadžment zdravstvene ustanove dostavio odgovor, Sadiković kaže da pojedini jesu.

– Neki nemaju sredstava, a neki su nam u svojim odgovorima naveli kako će izvršiti isplatu ako Zavod zdravstvenog osiguranja KS doznači sredstva. Sindikati su učinili sve što je do njih, očekujemo da u narednoj sedmici dobijemo odgovore – naveo je Sadiković.

Podsjetimo, Vlada FBiH 12. decembra donijela je Uredbu kojom je poslodavcima omogućeno da bez plaćanja poreza radnicima do 30. juna iduće godine isplate dvije prosječne plaće u Federaciji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79