Senadin Lavić: Srbija nastavlja pokvareni projekt započet 90-tih godina

Genocid u Srebrenici je faktička činjenica koju su priznale Ujedinjene nacije. Ta činjenica obavezuje sve nas i cijelu budućnost da se uklone sve posljedice koje su nastale na genocidu u Srebrenici 1995. godine, poručio je u nedjelju Senadin Lavić, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Na redovnoj sesiji Kruga 99, pod nazivom “Refleksije Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici”, istaknuto je da je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja je usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ogromna vanjskopolitička pobjeda Bosne i Hercegovine u sadašnjim teškim geopolitičkim okolnostima.

Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, 18 je bilo protiv, a 68 suzdržano. Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Prva stvar koju treba naglasiti jeste da je ovo novi historijski događaj koji otvara perspektive za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je važan događaj koji se može usporediti s referendumom za nezavisnost, međunarodnim priznanjem i formiranjem Armije BiH. To je osnovna poruka Rezolucije,” rekao je Lavić.

Negiranje genocida u Srebrenici, prema njegovim riječima, produžava trajanje genocida, sprečava poslijeratnu pravdu i pomirenje te stvara strah od mogućnosti ponavljanja takvih zločina. On je naglasio da negatori genocida zatvaraju mogućnost pomirenja među etničkim grupama i zajednicama.

Profesor Lavić je istakao da je usvajanje Rezolucije epohalni događaj za Bosnu i Hercegovinu. On je naglasio da je Rezolucija donesena u ključnom historijskom trenutku kada su velikosrbijanske snage ponovo počele prijetiti secesijom i komadanjem BiH.

“Bitno je da je Rezolucija donesena na osnovu pravnih činjenica. Ona samo ponavlja ono što je doneseno 2007. godine presudom u Hagu, a što je negirano od strane Srbije. Mi se danas pravdamo Srbiji zbog usvajanja Rezolucije. Današnja Srbija nastavlja vrlo pokvareno projekt koji je započeo Slobodan Milošević ‘90-ih godina,” naglasio je Lavić.

Lavić smatra da Rezolucija iskazuje odlučnost da se širom svijeta 11. juli obilježava kao dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

  • “Ova Rezolucija, koliko ja vidim, će poslužiti velikosrbijanskom fašizmu i nacizmu da još više gurne Srbiju u mračnu rupu povijesti,” dodao je Lavić.

Hazim Bašić s Mašinskog fakulteta u Sarajevu podsjetio je da su Ujedinjene nacije 1995. godine ostavile svoju “zaštićenu zonu” Srebrenica na nemilost velikodržavnoj politici Slobodana Miloševića. On je naglasio da je minimalno što se moglo učiniti kako bi se ispravila ova nepravda to da se genocid u Srebrenici globalno obilježava svake godine i da se sjećanje na genocid uvede u obrazovne programe.

Bašić je istakao da je primarni cilj donošenja Rezolucije UN-a kultura sjećanja kroz institucionalnu memorijalizaciju i njeno provođenje na svjetskom nivou. On je naglasio da stav prema Rezoluciji predstavlja stav prema civilizacijskim vrijednostima, te da je Rezolucija značajna za porodice žrtava kojima su pravda i poštovanje jedini vid utjehe.

Svi govornici su se složili da je usvajanje Rezolucije važan korak ka priznavanju istine i sprečavanju budućih genocida i zločina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79