Senadu kuća poplavila 2 puta u 6 mjeseci: “Nema smisla više živjeti ovdje”

Situacija na području Općine Sanski Most se postepeno normalizuje i utvrđuju se razmjere štete koje su pričinjene u nekoliko proteklih dana, a dobra je informacija da su rijeka Sana i njene pritoke u svojim koritima i da trenutno nema opasnosti od novih poplava.

“U narednom periodu timovi za evidentiranje šteta obići će sva poplavljena područja i popisati štete. Imali smo gotovo identičnu situaciju kao i za vrijeme proteklih poplava u decembru prošle godine, jer su bila ugrožena ista naselja”, kazao je Faris Hasanbegović, općinski načelnik.

Prema njegovim riječima, sretna okolnost je da nije došlo do izlijevanja Sane iz njneog korita, a najveće štete napravile su Bliha, Zdena, Majdanuša, Željeznice i druge manje rijeke.

Prema trenutnim podacima, poplavljeno je tridesetak stambenih objekata, veliki broj pomoćnih te značajne površine poljoprivrednog zemljišta. Najveće štete su zabilježene u naseljima Stari Majdan, Alagića polje, Halilovića sokak, Kamengrad, Fajtovci i Naprelje. Nekim mještanima ovih naselja, voda je već drugi put prodrla u kuće za svega šest mjeseci, a jedan od takvih je Senad Mešanović, mještanin Alagića polja.

“Tek smo se oporavili od poplava u decembru, a dogodilo se isto. Čovjek ne zna šta više da radi, satima smo se borili da nam voda ne uđe u kuću i sve je bilo uzalud“, kaže Mešanović.

Dodaje kako su stanovnici ovoga naselja ogorčeni na nadležne institucije jer smatraju kako odbrambeni nasip prema rijeci Blihi, koja se izlila, nije kvalitetno urađen.

Očajan je i Jasmin Husanović, stanovnik Halilovića sokaka, čija je kuća također po drugi put poplavljena.

“Kada bih mogao odmah bi odselio odavde jer nema smisla više ovdje živjeti. Nikakvu pomoć nisam dobio, štete od decembarskih poplava platio sam iz svoga džepa i sada opet sve iznova”, očajan je Husanović. Inače, za sanaciju šteta od decembarskih poplava, iz budžeta Općine Sanski Most i Unsko sanskog kantona osigurano je 280.000 maraka, međutim još nisu raspisani javni pozivi da dodjelu tih sredstava, pa ih ošetećni građani još nisu ni dobili. Tada je procijenjena šteta u Sanskom Mostu iznosila oko 1,5 milion maraka, a štete od aktuelnih poplava tek treba da se procijene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79