Senatori pisali State Departmentu o krizi u BiH: Nije prihvatljivo udovoljavanje samo jednoj opciji

U pismu američkih senatora koje je 20. januara poslano u State Departmentu se konstatuju objektivne okolnosti sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini i na kraju zaključuje da sadašnje udovoljavanje samo jednoj opciji oko izbornog zakona nije prihvatljivo.

Ovo je na društvenim mrežama objavio bh. novinar s američkom adresom Erol Avdović.

“Zabrinuti smo što naši diplomatski napori da podržimo potrebne izborne i ustavne reforme u Bosni ne daju dovoljno ploda. Tražimo od State Departmenta da preispita svoj pristup kako bi osigurao da naša strategija (bude inkluzivna) uključuje i šire političke institucije BiH, uključujući parlament, ministarstva i druge državne institucije, i dovoljno robusna da ostvarimo naše ciljeve”, navodi se u pismu.

Avdović piše kako su pismo poslali senatori Jeanne Shaheen iz Demokratske stranke Ron Johnson iz Republikanske partije, a ono je otišlo na adresu jedne od vodećih osoba u State Departmentu Karen Donfried, asistentice sekretara za Evropu i Evroaziju, šefice na Balkanu stalno prisutnih američkih diplomata Gabriela Escobaru i Matthewa Palmer.
“Pismo implicira dvije sasvim opravdane kritike. Aktualni američki pristup oko insistiranja na promjenama Izbornog zakona kako bi se udovoljilo HDZ-u BiH je pogrešan i najjednostavnije neamerički i antievropski – jer nije inkluzivan. Uostalom nedovoljna inkluzivnost se navodi kao izravni prigovor, i ovo se eksplicito navodi u pismu. I drugo – cio pristup izbornim reformama u BiH ide preko nekoliko diplomata predvođenih Matthew Palmerom i odlazećim ambasadorom SAD u Sarajevu Ericom Nelsonom, što je uz Gabriela Escobara, koji se, čini se – donekle distancirao od procesa za koji opravdano ne želi odgovornost (jer je to Palmerov referat) — nije ni robustan ni adekvatan pristup. Niti je, kako se navodi u pismu – dovoljno plodonosan”, smatra Avdović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79