Šeranić: 20.000 doza ruske vakcine je stiglo, počinje masovnija vakcinacija u RS

Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske, najavio je danas da Republika Srpska od sutra počinje masovniju vakcinaciju.

On je istakao da građani moraju više poštovati mjere kako bi se epidemiološka situacija stavila pod kontrolu.

– Kada govorimo o sezoni skijanja, ako uzmete podatke koje smo gledali od perioda najvećeg broja zaraženih lica, od novembra, imali smo konstatan pad sve do prve sedmice marte. Bila je sezona skijanja i nije bilo povećanja broja lica koja su bila zaražena. Kretanje stanovništva je moglo dovesti do rasta, jer je veći broj lica koja se kreću i više komuniciraju. U lokalnim zajednicama evidentno je da vidimo porast incidence u Banjoj Luci za skoro duplo te porast u okolini samog Sarajeva. S obzirom na blizinu i prlivanje epidemije iz jednog grada u drugi – rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, masovnija vakcinacija u ovom bh. entitetu počinje sutra.

– 20.000 doza ruske vakcine je stiglo prošle ili ove sedmice, sljedeće sdmice imamo najavu za sljedeći 20.000 doza. Sugerisano je da kontinuirano sedmično dobijamo veće količine vakcine. Mi sutra već ulazimo u masovniju vakcinaciju – rekao je Šeranić za N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79