Šeranić: Jedan pozitivan test na COVID-19, još devet osoba se oporavilo

U posljednja 24 sata potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom, potvrdio je ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

U posljednja 24 sata testirano je 186 osoba u RS-u.

Konferencija za novinare ministra Alena Šeranica #RTRS #UŽIVO

Gepostet von RTRS vijesti am Montag, 30. März 2020

Novooboljeli je jedan stariji muškarac iz Bijeljine, dok je, istakao je Šeranić, 11 osoba u RS-u izliječeno od koronavirusa.

Što se tiče liječenja na UKC-u RS-a u Banjoj Luci, četiri osobe su na respiratoru, u izlaciji je 20 osoba i čekaju dalju analizu, a 13 je na Pulmologji i oni su sa lakšim simptomima.

U ovom entitetu je pod nadzorom 15.100 ljudi, a za 4.669 je završen nadzor.

– Oporavljeno je 11 osoba, kojima su dva uzastopna nalaza pokazala da su negativni, a bili su ranije pozitivni – kazao je Šeranić.

To je sad, uz ranije objavljena dva slučaja oporavka, još devet osoba koje su se uspjele izboriti s ovim virusom.

U BiH je sada ukupan broj osoba koje su se oporavile 17.

Kada su u pitanju granični prijelazi, testirana je 301 osoba, 253 u Bosanskoj Gradišci, 42 u Bosanskom Brodu šest u Bosanskom Šamcu i svi su negativni.

– Nakon mjesec dana praćenja ovih karantina na teritoriji RS-a pri graničnim prelazima, utvrđeno je da su svi testirani negativni, pa se prelazi na to da se svi nakon pregleda, kada se utvrde simptomi, upućuju u lokalne zajendice u karantine. Po isteku 14 dana radit će im se kontrolni nalazi. Neće se više uzimati nalazi na granici, nego samo raditi trijaža, pa ako je neko obolio ili nije, ići će u karantine u lokalne zajednice – dodao je Šeranić.

Trenutno stanje na graničnim prijelazima – u Bosanskoj Gradišci je 136 osoba na graničnom prijelazu u karantinu, 19 u Bosanskom Šamcu i 68 u Bosanskom Brodu, te na Rači 16 osoba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79