Šeranić o slučaju obljube djevojčice: Direktor Doma će biti smijenjen ako se utvrdi odgovornost

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da još nije završen stručni nadzor u Dječijem domu “Rada Vranješević” u Banjaluci u slučaju obljube djeteta i da će određene mjere biti preduzete po njegovom završetku.

Šeranić je napomenuo da će stručni nadzor biti urađen po dva osnova – biće utvrđena stručnost i organizacija rada u ustanovi socijalne zaštite, kao i da li su ispoštovane zakonske procedure koje se tiču rada Doma.

On je istakao da će o svim informacijama o ovom slučaju javnost biti obaviještena, kao i o narednim koracima koji će biti preduzeti.

“U slučaju da se utvrdi odgovornost direktora Doma, naravno da će uslijediti njegova smjena”, rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će osjećati da je lično odgovoran, ukoliko se utvrdi da je Ministarstvo u nekom segmentu “zakazalo”.

Šeranić je naveo da je u nadležnosti Ministarstva da radi stručni nadzor ustanova socijalne zaštite, ali i da kontinuirano vodi računa o potrebama ovih ustanova.

“Svake godine izdvajamo i sredstva namijenjena za unapređenje boravka u ustanovama i njihovog funkcionisanja i stručnog rada”, rekao je Šeranić.

On je podsjetio da je Ministarstvo predložilo i osnivanje zavoda za socijalnu zaštitu, koji bi doprinio unapređenju stručnosti i organizacije rada sistema socijalne zaštite.

Okružni sud u Banjaluci odredio je pritvor osumnjičenom A.K. u trajanju do mjesec dana zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio obljubu sa djetetom mlađim od 15 godina.

Iz banjalučkog Okružnog suda su naveli da pritvor po ovom rješenju najduže može trajati do 28. februara do 13.30 časova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79