Šeranić: Očekujem da će broj zaraženih rasti

Prema mišljenju ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića evidento građani se ponašaju neodgovorno i broj zaraženih će rasti u narednih 15 dana

– Ako imate jednu osobu koje može da zarazi, prema faktoru zaraznosti, dvije do tri nove osobe, onda možete da očekujete povećan broj zaraženih. Pratimo tu situaciju, a Institut za javno zdravstvo redovno prati i analizira sve podatke i njihovu strukturu, kazao je Šeranić za “Srpskainfo”.

Drljević: Klastere više ne možemo pratiti

On je govorio da među zaraženim manje onih koji spadaju u grupu najugroženijih, ali je još jednom pozvao da svi budu odgovorni ističe da se svi trebaju ponašati odgovorno.

– I danas imamo priliku da vidimo da je među zaraženima najviše onih od 30 do 64 godina starosti, odnosno radno produktivnog stanovništva, te onih od 15 do 29 godina života. Dobro je da je trenutno manje onih kod kojih je virus korona u prethodnom periodu značajno pogoršavao zdravstveno stanje, a to su osobe starije od 65 godina. Međutim, bez obzira na to, moramo i dalje da imamo na umu da svako ko je mlađe životne dobi može virus da prenese nekome ko je stariji, iz iste porodice, ili nekome ko je ugrožen drugim oboljenjima i zbog toga je bitno to odgovorno ponašanje. Isto tako, niko ne garantuje da su godine te koje će vas spasiti od posljedica samog virusa, naglašava Šeranić i dodaje da se dosta ljudi u ovom periodu zarazilo na različitim okupljanjima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79