Serdarević-Stefanišin: Molit ću krizne štabove da reumatološki bolesnici ne idu na posao, rizična su grupa

Na području BiH ima između 33.000 i 40.000 oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti. Samo na području Kantona Sarajevo ih je između 8.000 i 10.000. I dok se širi epidemija koronavirusa, i ova kategorija društva koja spade u hronične bolesnike, uplašena je za svoje zdravlje.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Prema riječima Alme Serdarević-Stefanišin, predsjednice Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti Snaga u BiH, članovi svakodnevno zovu Udruženje i pitaju kako da se ponašaju u ovakvoj situaciji.

– Reumatološki bolesnici spadaju u grupu rizičnih pacijenata koji su podložni virusima i bakterijama, i zbog toga ne bi trebali izlaziti iz svojih domova. Ukoliko pak moraju izaći, neophodno je staviti masku na lice, obavezno imati rukavice i izbjegavati svaki kontakt sa drugim ljudima. Uz to vrlo je važno da povedu računa o svom imunološkom sistemu, kako ga ojačati, a to će najbolje postići uzimajući neophodne vitamine i minerale, prije svega vitamin D3, koji je najneophodniji ovoj populaciji društva, ali i vitamin C, magnezij i kalcij. Naravno, uzimanje propisane terapije treba nastaviti onako kako je to ljekar odredio i ni u kom slučaju je ne preskakati – kaže Serdarević – Stefanišin za Faktor

Predsjednica Udruženja pohvalila je neke apoteke u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Banjoj Luci koje su, kaže, oboljelima donirale neophodan vitamin D3.

– Ono što nas u Udruženju brine jeste što još uvijek nije donesena odluka da naši bolesnici budu pošteđeni posla. Prema informacijama kojima raspolažemo, puno je onih koji još uvijek svako jutro odlaze na svoja radna mjesta iako spadaju u rizičnu grupu. Ja ću još danas prema ministarstvima zdravstva i Federacije BiH i Kantona Sarajevo te kriznim štabovima uputiti molbu da se ovi ljudi poštede dolaska na posao, odnosno da rade od kuće tamo gdje je to moguće – navela je Serdarević-Stefanišin.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79