Serum protiv zmijskog otrova u BiH stiže iz Beograda

Bosna i Hercegovina će određene količine seruma protiv zmijskog otrova dobiti od Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” iz Beograda, potvrđeno je za Srnu u Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva su naveli da je jučer održan online sastanak na kojem su, osim predstavnika ovog ministarstva, bili prisutni i predstavnici Instituta “Torlak”, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Protiv zmijskog otrova daje se serum kojeg trenutno nema u zdravstvenim ustanovama na području cijele BiH. Do nedostatka seruma dovodi i činjenica da je skup, a kratkog roka trajanja.

Za proizvodnju seruma se koristi otrov zmije poskok, koja je zaštićena životinja i u BiH i u Crnoj Gori.

U posljednje vrijeme svjedočimo da se u Sarajevu pojavljuje sve više zmija u urbanim dijelovima grada zbog toplog vremena, no one uglavnom nisu otrovnice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79