Šesnaest osoba preminulo, nema razloga za proglašenje epidemije

Šesnaest osoba preminulo je u Republici Srpskoj (RS) od posljedica sezone gripe i ne slijedi novi val ovog virusa, budući da je sada na vrhuncu – potvrdila je danas Ninа Rоdić-Vukmir, nаčеlnica Službе zа еpidеmiоlоgiјu Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Gotovo svi preminuli su bili hronični bolesnici, nisu bili vakcinisani i bili su srednje i starije životne dobi.

Tvrdi da situacija, kada je u pitanju trenutni broj preminulih, nije alarmatna, jer su prethodne dvije godine bile neuobičajeno blage sezone kada je u pitanju teška respiratorna inferekcija.

Podsjetila je da su u tom bh.entitetu, u sezoni 2015./2016.godine, registrirana 22 smrtna slučaja, i kako je navela, sada nema razloga da se objavi epidemija, budući da je broj oboljelih zasad ne prelazi ni jedan posto od ukupnog broja stanovnika.

-Ne slijedi novi val, jer je ovo period najveće aktivnosti grupe i period kada se očekuje najveći broj oboljelih. U prošloj sedmici imali smo 209 obljelih od teških aktutnih respiratornih infekcija, koje se isključivo liječe u bolnicama, dok su od početka sezone registrirana 234 slučaja – rekla Rodić-Vukmir u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

U RS-u trenutno nema vakcina protiv gripa, budući da su utrošene tokom novembra i decemrbra, koji su bili predviđeni za postupak vakcinacije, koja je najbolja mjera sriječavanja zaraznih bolesti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments