Šesnaest spasilaca obučava se za kopneno spašavanje u ljetnim uvjetima

Kurs se ove godine održava na tri različite lokacije kroz tri produžena vikenda, prvi dio bio je Matinski Vis-Žepče, drugi dio bit će u okolici Mostara, a treći, završni bit će u Parku prirode “Blidinje”.

-Ovogodišnji tečaj pohađa 16 polaznika iz 7 stanica gorskog spašavanja iz cijele BiH među kojima je i dvoje iz stanice GSS Žepče. Polaznici će u naredna tri vikenda uvježbavati vještine potrage i spašavanja ugroženih i ozljeđenih u neurbanim, urbanim i teško dostupnim područjima, te u slučajevima nepogoda i prirodnih katastrofa-saznajemo od Marka Brkića iz GSS-a Žepče.

Polaznici tečaja i instruktori su bili smješteni u planinarskom domu PD „ViS“ Žepče na Matinskom Visu.

Instruktorski tim sastavljen od osam instruktora GSS-a iz BiH, brinu da se sve nastavne teme i praktične vježbe na terenu odvijaju prema uobičajnim svjetskim spasilačkim standardima i postignućima, kako se to radi u svim naprednim i razvijenim spasilačkim sredinama. Među instruktorima su i Marino Vidović, vršitelj dužnosti predsjednika Saveza GSS u BiH, Zdenko Marić dosadašnji predsjednik Saveza GSS u BiH, te Toni Matijević instruktorski kandidat i načelnik stanice GSS Žepče.

Pružanje prve pomoći, izrada improviziranih transportnih sredstava, korištenje standardnih transportnih sredstava, organizacija potrage i spašavanja, kosi transporti, izrada osiguranja, štandova u stijeni, vertikalni transport u stijeni, samo su neke od tema koje se obrađuju na ovom tečaju, uz stalne odlaske na teren, gdje se odmah prakticiraju i uvježbavaju naučene vještine, a koje će polaznici kasnije moći primijeniti u svom radu.

Tečaj je organizao Savez GSS BiH, a održan je na Matinskom Visu, i odnosio se na kopneno spašavanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79