Šest godina bez odgovora: Tragična sudbina Davida Dragičevića

David Dragičević, banjalučki student od svega 21 godine, nestao je na današnji dan prije šest godina. Njegov nestanak pokrenuo je lavinu događaja i potaknuo proteste 2018. godine kada su građani Banja Luke izrazili svoje nezadovoljstvo nedovoljnom pažnjom koju su pravosudne institucije posvetile ovom slučaju.

Otac Davida Dragičevića, Davor, još uvijek očajnički traži istinu o tome što se dogodilo njegovom sinu. Kroz godine borbe za pravdu, suočavao se s brojnim preprekama, od zanemarivanja od strane policije do progona od strane vlasti. Iako je formalna istraga protiv nepoznatih počinitelja pokrenuta tek tri mjeseca nakon pronalaska tijela Davida Dragičevića, nema pouzdanih odgovora o tome ko je odgovoran za njegovu smrt.

Protesti pod nazivom “Pravda za Davida” izazvali su val solidarnosti širom regije, dok su Trg Krajine u Banja Luci preimenovali u “Davidov Trg”. Pjesma “Klinac u getu”, postala je nezvanična himna potrage za istinom o Davidevoj smrti.

Međutim, godine su prolazile, a pravda za Davida Dragičevića ostala je nedostižna. Sudski procesi koji su se vodili nisu dali zadovoljavajuće odgovore, a pravosudne institucije često su se činile nemoćnima ili nezainteresiranima za rješavanje ovog slučaja.

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo predmet 2021. godine, mnogi su se nadali novom preokretu u istrazi. Međutim, činjenica da ključna pitanja i dalje ostaju bez odgovora ukazuje na duboke nedostatke u pravosudnom sistemu.

Šest godina kasnije, pravda za Davida Dragičevića još uvijek nije ostvarena. Njegova smrt ostaje podsjetnik na propuste u pravosudnom sistemu i nedostatak odgovornosti za zločine protiv građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79