Šest godina nade i borbe: Hronologija Šumaherove nesreće

Na današnji dan 2013. godine Mihael Šumaher (Michael Schumacher) nastradao je na skijanju u francuskim Alpama. Legendarni vozač Formule 1 pao je izvan obilježene staze. Prve informacije bile su da se radi o lakšoj povredi, ali to je, nažalost, bila pogrešna informacija.

Ubrzo je Šumijeva nesreća postala glavna vijest u svim medijima, a njegovi navijači sa strepnjom su čekali svaku novu informaciju. U nastavku donosimo hronologiju Šumijeve nesreće:

29. decembar 2013. – Mihael Šumaher teško je povrijedio glavu u padu na francuskom skijalištu blizu Meribela. Sa sinom Mikom (Mick) spuštao se po “Combe de Saulireu” ispod vrha Dent de Burgin u francuskim Alpama. Izašao je sa staze, zapeo za kamen koji ga je katapultirao u zrak. Istog dana prebačen je u bolnicu specijaliziranu za povrede glave. Stavljen je u komu kako bi se spriječilo oticanje mozga.

30. decembar 2013. – Iz bolnice javljaju da se Mihael bori za život te da postoji opasnost da se nikad ne probudi iz kome.

2. januar 2014. – Ljekari su objavili početak buđenja iz kome.

2. januar 2014. – Najtužniji rođendan Mihaela Šumahera. U bolnicu stižu brojne poruke podrške, ali stanje je nepromijenjeno.

6. januar 2014. – Prve poruke ohrabrenja. Mediji javljaju da je Mihael pokazao mali napredak te da više nije u životnoj opasnosti.

12. januar 2014. – Počinju nagađanja o buđenju iz kome. Dan poslije Šumaheru su testirali mozak kako bi vidjeli mogu li ga početi buditi.

22. januar 2014. – Nakon niza ohrabrujućih vijesti iz Grenobla, pojavila se bojazan da bi Šumaher mogao ostati u komi do kraja života.

30. januar 2014. – Iz ljekarskog tima potvrdili su da ga bude iz kome. Mihael je nakratko otvorio oči. Ljekari nastavljaju proces buđenja u sljedećih mjesec dana. U međuvremenu dolaze brojne poruke podrške prijatelja, navijača, fanova…

2. mart 2014. – Vijesti nisu dobre. Brojni ugledni neurohirurzi potvrđuju kako se boje da se Mihael nikad neće u potpunosti oporaviti te da ga samo čudo može spasiti.

12. mart 2014. – Glasnogovornica je potvrdila da Mihael daje znakove ohrabrenja iako sada već ima samo 55 kilograma.

29. mart 2014. – Šumaher je u komi već tri mjeseca, ali ljekari i porodica uvjereni su da će se izvući.

3. april 2014. – Naznaka odličnih vijesti. Menadžerica je potvrdila kako Mihael pokazuje znakove poboljšanja te da nije istina da leži u vegetativnom stanju.

4. april 2014. – Sabine Kehm javlja da se Šumi na trenutke budi i da je pri svijesti.

Sredina juna 2014. – Prebačen je s intenzivne njege na rehabilitacijski odjel.

16. juni 2014. – Šumaher je pri svijesti napustio bolnicu u Grenobleu i preselio se u Univerzitetsku bolnicu u Lozani.

9. septembar 2014. – Napustio Lozanu i preselio se u svoj dom u Glandu u Švicarskoj, prilagođen za što lakši oporavak.

Novembar 2014. – Izvori javljaju da je Šumaher paraliziran, u kolicima i da ne može govoriti.

Decembar 2014. – Izvori javljaju da je Šumaher sve bolje te da je počeo prepoznavati članove porodice i prijatelje. I dalje ne može govoriti i u kolicima je.

Januar 2015. – Pojavila se informacija da je Mihael prepoznao lica svoje djece, porodica je demantirala te navode.

Mart 2015. – Šumaherova žena prodala je privatni avion i luksuznu kuću, troškovi liječenja penju se na 14 miliona eura.

Septembar 2015. – Svjetski mediji objavili su da je Šumaher izgubio 40 posto tjelesne težine i da ima oko 40 kilograma, porodica je to demantirala.

Decembar 2015. – Objavljeno je da Šumaher može hodati, porodica je šokirana lažima koji se šire o njemu i odmah je to demantirala.

Srpanj 2016. – Stanje je vrlo teško, više detalja ne smijem otkriti, rekla je Šumaherova glasnogovornica.

Juli  2016. – Porodica je tužila njemački magazin koji je napisao da Mihael može hodati.

Septembar 2017. – Pojavila se informacija da će Šumaher uskoro na operaciju u SAD. To je, također, demantirano.

Decembar 2017. – Još se nije predao, bori se, rekao je Žan Tot (Jean Todt), Šumijev bivši šef u Ferrariju.

Mart 2018. – Njegovo stanje ne može se bitno popraviti, rekao je neurohirurg Kolin Šif (Colin Shieff),  koji nije liječio Šumahera, ali na temelju svog iskustva procijenio je da se u ovakvim slučajevima pomaci skoro nikad ne događaju.

Avgust 2018. – Pojavila se vijest da je Mihaelova supruga Korina (Corinna) kupila veliko imanje na Majorki za 30 miliona eura čiji je bivši vlasnik predsjednik Reala Florentino Perez i da će tamo preseliti Mihaela.

Novembar 2018. – U javnosti se pojavilo pismo Korine Šumaher njemačkom muzičaru  Saši Heršenbahu (Sascha Herchenbach), a u njemu je napisala kako je “Mihael veliki borac i neće se prestati boriti”.

29. decembar 2018. – Prošlo je tačno pet godina od Šumijeve nesreće na skijanju.

Septembar 2019. – “Le Parisien” javlja kako Šumaher pod lažnim imenom odlazi na terapiju matičnim ćelijama u Pariz.

Decembar 2019. – Velike stvari počinju malim koracima, zagonetno je rekla Korina Šumaher, prenosi Avaz

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79