Evo kojih 6 zahtjeva Muriz Memić traži!

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića zatražio je večeras ostavku komesara MUP-a Kantona Sarajevo Mevludina Halilovića, kao i hapšenje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić te Alise Mutap, djevojke koja je bila sa Dženom u noći kada je ubijen, piše Patria.

Stotine građana Sarajeva podržavaju večeras porodicu Memić u njihovim nastojanjima da otkriju ubice sina, koji je preminuo u februaru 2016. godine, ali vlasti još nikada nisu otkrile kako je mladić nastradao. Porodica sumnja u duboku umiješanost kantonalnog MUP-a i Tužilaštva u prikrivanje ubistva.

U šest zahtjeva koje je Muriz Memić iznio u nedjelju navečer on je zatražio i to da njegov advokat Ifet Feraget bude na sastanku predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegletije i ambasadora zapadnih zemalja, kako ambasadori ne bi dobili krive informacije, a zatražio je i hitan sastanak sa novim državnim tužiteljem koji treba da bude izabran krajem januara.

„Nećemo dozvoliti da kupuju vrijeme kao Dalida Burzić i Zdravko Knežević“, rekao je Memić, dodajući da traži da istragu o smrti njegovog sina vodi Državno tužilaštvo uz monitoring EU i učešće njegovog advokata Ferageta.

Memić je najavio velike proteste u februaru, kada se navršavaju tri godine od smrti njegovog sina. Večeras je sa grupom građana krenuo u protestnu šetnju od BBI prema Sebilju.

Učesnici su prošli ulicom Ferhadija prema Sebilju i uzvikujuću: “Uhapsite ubicu”, “Pravda, pravda…”

“Dalida Burzić ne može ostati na slobodi”, rekao je Memić.

“Ubili ste mi Dzenana sad pokušavate i mene. Hvala svakom građaninu koji je večeras došao da da podršku meni i Davoru. Pravosuđe u BiH je korumpirano. 1.050 dana nijedan papir nisam dobio od Tužilaštva. Pomagali su mi časni policajci”, dodao je.

Istovremeno, dok u Sarajevu traje mirna šetnja građana u znak podrške porodici Memić, stotine Banjalučana okupljaju se na gradskom trgu u Banja Luci, kako bi podržali porodicu Dragičević, koji traže istinu o smrti sina Davida ubijen u martu ove godine.

Patria

Komentari