Šesterici optuženih u predmetu “Silos” ukupno 42 godine zatvora

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu osuđujuću presudu protiv šesterice optuženih u predmetu “Silos”, te ih osudilo na ukupno 42 godine zatvora.

Odlukom Suda, Fadil Čović, nekadašnji načelnik SJB Hadžići, osuđen je na osam godina zatvora. Mirsad Šabić, nekada aktivni policajac SJB Hadžići, dobio je šest godina zatvora, a Nezir Kazić, u svojstvu komandanta Devete brdske brigade Armije RBiH, dobio je deset godina zatvora. Bećir Hujić, nekadašnji upravnik “Silosa” dobio je osam godina zatvora, dok su Halid Čović, zamjenik upravnika “Silosa” i Nermin Kalember, u svojstvu stražara, kažnjeni sa po pet godina zatvora.

Odlukom Suda proglašeni su krivima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protivpravno zatvaranje, nečovječno postupanje, oduzimanje prava na pravično suđenje te prisiljavanje na prinudni rad. Ova je odluka Suda je konačna i pravomoćna i na nju nije moguće uložiti žalbu.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće je u julu ove godine ukinulo prvostepenu presudu kojom su osmerica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u općini Hadžići, te je naložilo novo suđenje.

U julu prošle godine, nakon šest godina suđenja, državni Sud je osudio osmericu optuženih na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, objektima na području općine Hadžići.

Sud BiH osudio je tada Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za nečovječno postupanje i nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima na području hadžićke općine.

Na po deset godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Nezir Kazić. Vijeće je na po osam godina zatvora osudilo nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima Fadila Čovića, kao i upravnika “Silosa” Bećira Hujića, dok su de facto komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora. Na obnovljenom suđenju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Apelacionog vijeća veće kazne za optužene dok su odbrane tražile oslobađanje optuženih.

Prvooptuženi u ovom predmetu Mustafa Đelilović je nedavno preminuo, a na pretprošlom ročištu razdvojen je postupak u odnosu na Mešanovića zbog zdravstvenih razloga.

Njemu će Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine presudu izreći sutra.

Kako je najavljeno iz Suda, izricanje presude je zakazano za 11 sati u sudnici 9.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79