Sestra ISIL-ovca Armina Čurta: Mog brata su prevarili i odveli da ratuje u Siriji!

Nađa Čurt, sestra 23-godišnjeg Armina Abdulaha Čurta iz Sarajeva, koji se prije pet godina u Siriji pridružio ISIL-u, pisala je „Dnevnom avazu“ s apelom da se pomogne da se njen brat vrati u Bosnu i Hercegovinu.

Velika tuga

Čurt je kao maturant Srednje mašinske tehničke škole sredinom 2015. otišao u Siriju. Tada je imao 18 godina. Prije dvije godine predao se kurdskim snagama, a ovog aprila trebao je biti deportiran u BiH, zajedno s Ibrom Čufurovićem iz Velike Kladuše.

Saznajemo da je Čurt bio uzoran učenik i da je iznenada, nakon što je upoznao određene „prijatelje“, preko Turske otišao u Siriju i pridružio se ISIL-u, što je njegovoj porodici teško palo.

Njegova sestra Nađa kazala nam je da se sada obraća s velikom tugom i razočarenjem.

– Ako pitate zašto, zato što već pet godinama nema moga brata i on je jedan od onih, kako pišu, ratnika Islamske države. Ali, moj brat je bio jedno od djece koje nije imalo nikakvu mogućnost za studiranje, a bio je previše pametan za bilo šta drugo – napisala nam je njegova sestra reagirajući na tekst u „Siriji se nalazi 500 ISIL-ovaca“.

Ona dalje navodi da je razlog zašto njen brat nije imao mogućnost da studira taj „što je bio dijete ratnog vojnog invalida“.

Pogrešno mjesto

– Bio je dijete oca koji se borio za ovu državu. Borio se za upravo sad za ovu državu koja mu je dijete otjerala na pogrešno mjesto i koja ga ne uzima natrag. Tada je on bio dijete od 18 godina koje su prevarili i odveli na ratište u Siriju. Trenutno je u teškom zdravstvenom stanju. Tada ga je majka zadnji put vidjela, tada su ga dušmani okrenuli na takav put – tvrdi njegova sestra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments