Sestra preminule maturantice iz Splita: Prestanite širiti lažne informacije, moja sestra nije umrla od koronavirusa

Cijelu Hrvatsku rastužila je vijest da je jučer u splitskoj bolnici preminula 17-godišnja djevojka. Na današnjoj konferenciji za medije ljekarski tim je izjavio da je za uzrok njene smrti zatajenje srca i pluća.

U sjeni stotina medijskih članaka i naslova, svoje najteže trenutke u životu proživljava porodica Marasović iz Kostanja. Uz nenadomjestiv gubitak, dodatno su ih pogodila medijska nagađanja oko uzroka smrti njihove kćerke.

U ponedjeljak poslijepodne jedan hrvatski medij je razgovarao sa porodicom koja je poželjela obratiti se javnosti. Anamarija Marasović, starija sestra preminule djevojke, kaže da nije mogla trpiti dodatnu bol koju njena porodica danas proživljava jer je, tvrdi, dio medija objavio neprovjerene informacije.

Umrla maturantica zaražena koronavirusom – U školi svi očajni: Iz klupe na groblje…

Nakon smrti maturantice u Splitu: Doktori dali više detalja o slučaju

Pismo prenosimo u cijelosti:

– Zovem se Anamarija Marasović i sestra sam nažalost preminule maturantkinje iz Splita. Moji su me odgovarali od javljanja, ali jednostavno osjećam potrebu iako je ovo teško razdoblje za nas. Moram da čuvam i pazim ono što mi je najsvetije, a to je porodica.

Prvo radim ovo zbog svoje sekice na koju nikad nisam dala da je diraju, kao ni ona na mene. Pogotovo sad kad ona ne može sama da se brani. Drugo, zbog svojih roditelja kojima su uz svu bol i tugu vaše lažne tvrdnje još teže pale i slomile ih u potpunosti.

Željela sam da kažem da moja sestra nije umrla od korone i da prestanete da širite lažne tvrdnje i informacije. Istina je da je bila pozitivna, ali umrla je od hipoksije, odnosno njen mozak je predugo bio bez kiseonika i nastupila je moždana smrt. Sve vrijeme do proglašenja smrti svi smo se nadali čudu i da će se oporaviti jer je bila lavica i veliki borac, ali jednostavno je više bila preumorna.

Vjerujemo da je njen organizam bio premoren od silnih napada, neprospavanih noći zbog nedostatka kiseonika, Ventolina, pumpica i borbe za vazduh. Svi koji su proveli imalo vremena s našom Antonijom znaju kako je mnogo prije korone ona imala velikih problema s disanjem, kako je imala česte napade i kako su svi bili zabrinuti za njeno zdravlje.

Sam Bog zna koliko je doktora i pregleda obišla zbog svog stanja, ali nikad nije pronađen uzrok. Uvijek je bila osjetljiva i slabijeg imuniteta i zato smo svi uvijek bili osjetljivi na nju.

Sve to je nije sprečavalo da bude većinu vremena nasmijana, vedra, pozitivna i da uvijek podiže atmosferu. Zbog toga imam potrebu za javljanjem i da vam kažem da niste svjesni koliko ste svojim pogrešnim postupcima povredili moju porodicu, naročito roditelje. Svima nam je teško, ali ne mogu da zamislim njihovu bol jer sahranjuju svoje dijete koje je umrlo tako mlado. Nije ni tih velikih 18 napunila.

Zamolila bih vas da uzmete u obzir ovu izuzetno tešku situaciju i ne pogoršavate je, ne samo nama nego bilo kom kome se desi tragedija.

“Napustila nas je brzo i iznenada”

Ovim putem želim i da se zahvalim u ime svoje cijele porodice timu prve pomoći sa Šestanovca, medicinskoj sestri koja je uskočila u pomoć, ali i svim ljudima koji su se našli tu na putu i bilo kako pružili pomoć i riječi podrške bez razmišljanja o tome da li je Antonia možda pozitivna na taj prokleti virus i tu pokazali kako uprkos svemu u nama još ima ljudskosti.

Takođe velike zahvale KBC-u Split, radnicima hitnog internog prijema Split i naročito osoblju Pedijatrijske intenzivne koji su učinili sve da našu Antoniju spasu i izašli nam u susret maksimalno.

Posebna zahvala doktorici Polić, koja je svojom izjavom na konferenciji za medije smirila moje roditelje i rekla potpunu istinu o tome kako je moja sestra, istina bila pozitivna na koronu, ali ona nije službeni uzrok smrti. Možda je taj glupi virus i imao malo uticaja, ali to nikad nećemo saznati. Naša divna Antonia, naše Sunce je bilo umorno i ne možemo se ljutiti što nas je napustila tako brzo i iznenada.

Teši nas to što nije patila, nego je usnula svoj najlepši večni san i vjerujemo da je sad gore negdje na ljepšem mestu i uživa i napokon živi život punim plućima bez pumpica, bez lijekova i čuva nas odozgo naš mali anđeo. Te nas misli vode dalje kroz život, navodi se u pismu prenosi Dalmacija Danas.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79