Sifet Ikanović o burnim dešavanjima u Banovićima: Pomjerili smo referendum jer nemamo pečat

Na 3. vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Banovića usvojena je odluka o opozivu Bege Gutića, saopćio je Pokret demokratske akcije (PDA) Banovići.

U nastavku saopćenja PDA Banovići se precizira da će se “zbog opstrukcija od strane Bege Gutića (aktuelni načelnik Općine Banovići i član SDA, op. a.) i nereagovanja institucija na blokade, referendum pomjeriti za 3. septembar”.

Zakonski rokovi
“Mi smo morali da održimo sjednicu jer nam je istjecao rok od 30 dana. Tu postoje zakonski rokovi, morali smo promijeniti odluku pošto nemamo pečat.

Zbog toga smo održali treću vanrednu sjednicu, zadnjeg dana do kada je bio rok, i pomjerili datum održavanja referenduma”, kaže za Raport predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići Sifet Ikanović (PDA).

Značaj pečata Ikanović objašnjava na sljedeći način:

“Nama trebaju izborni spiskovi od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, oni moraju biti objavljeni, a moraju biti ispečaćeni listići za glasanje”.

A kako riješiti pitanje pečata koji još uvijek nije u posjedu predsjedavajućeg Općinskog vijeća?

“To trebaju riješiti Tužilaštvo i policija”, odgovara Ikanović, naglašavajući da aktuelna većina u Općinskom vijeću, koju predvodi PDA, kao opozicija načelniku Gutiću, nije dobila nijedan akt od tužilaštva da je uradila nešto što nije po propisima.

Što se tiče njihovih prijava, Ikanović kaže da stvari ovako stoje:

Tužitelj donio odluku
“Prema mojim informacijama, četiri tužioca su promijenjena na ovom predmetu. Jedan je donio odluku, ali su ga sklonili preko vikenda, uoči našeg neuspjelog ulaska u zgradu Općine.

Prema našim saznanjima, tužitelj je donio odluku da se nama omogući ulazak u prostorije Općine i da se izvrši primporedaja”.

Pojašnjava da je 3. vanredna sjednica Općinskog vijeća održana u prostorijama u kojima su se sjednice i ranije održavale, ne u samoj Općini u kojoj se, kaže Ikanović, i ne održavaju sjednice.

U njoj su samo dvije kancelarije – predsjedavajućeg i stručne službe.

Osvrnuo se Ikanović i na nemile scene od 31. jula, kada je došlo do fizičkog napada ispred općinske zgrade, prilikom neuspješnog pokušaja da vijećnici uđu u općinske prostorije, gdje su ih čekale pristalice aktuelnog načelnika.

Podnio prijavu

“Na poziv tužioca sam isti dan dao izjavu u svojstvu svjedoka zbog napada na mene i ostale vijećnike. Dežurni tužilac je uzeo izjavu od mene.

Podnio sam još jednu prijavu. Međutim, rekli su mi da će me zvati za sat. I taj sat traje danima. Prijavu sam podnio protiv Bege Gutića i još devet osoba za pokušaj ubistva”, kaže Ikanović.

On očekuje da kantonalno tužilaštvo obavi svoj posao u ovom slučaju, ali i omogući da vijećnici napokon uđu u prostorije Općine, preuzmu pečat i obave sve druge fromalnosti kako bi se omogućilo održavanje referenduma o statusu načelnika Gutića.

“Ovdje se vodi igra od početka. Pokušava se da općinski načelnik prolongira izbore za 3-4 mjeseca, jer on zna da se u 2024. izbori zakonski ne mogu zakazati”, tvrdi Ikanović.

On smatra da je cilj i bio da slučaj dođe do tužilaštva, kako bi se potom predmet razvukao.

“Ja nisam tražio da ide ovaj slučaj na tužilaštvo, nego sam tražio asistenciju policije za ulazak u zgradu Općine. To je policija trebala da uradi, ne tužilaštvo.

Oni su u dogovoru otvorili taj predmet, kako bi mi gubili na vremenu. Ovo je svakom jasno. Samo nije jasno onima koji trebaju da provode zakon ove države”, mišljenja je Ikanović.

Kaže da je zbog ovog slučaja razgovarao i sa direktorom policije.

“Bio sam na razgovoru i rekao da, ako ovdje država ne pokaže da se poštuje zakon, oni građanima Banovića šalju sliku da na isti način, na kakav je Bego Gutić doveo ljude, sada ljudi idu pred Općinu da otmu pečat.

Oni šalju takvu poruku”, rekao je Ikanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79