Silajdžić o Saneli Jenkins: Srbijanski mediji su je pokušali diskreditovati zbog osvete

Bosanskohercegovačka poduzetnica i filantropkinja Sanela Diana Jenkins na svom Instagram profilu podijelila je snimak Harisa Silajdžića kojim je odlučio demantovati navode srbijanskih medija kojim su je pokušavali diskreditovati.

U opisu snimka Jenkins zamolila sve da poslušaju govor dr. Harisa Silajdžića kako bi pustili “smiješne glasine na miru jednom zauvijek”.

“Lažne vijesti moćno su oruđe u rukama neprijatelja. Provela sam svoj odrasli život boreći se za ljudska prava i privodeći ratne zločince pravdi. Agresija Srbije na Bosnu i Hercegovinu donijela je pustoš tolikim porodicama i cijeloj mojoj zemlji. To je donijelo toliko jada mojoj porodici i meni”, poručila je Jenkins.

Istaknula je kako je i njen brat izgubio život braneći demokratiju te naglasila da agresija na BiH nije ništa drugačija “od onoga što Rusija i Putin rade Ukrajini”.

Kazala je kako je njena odluka bila boriti se protiv njih na međunarodnim sudovima sa svime što je imala, ali da je platila visoku cijenu lažnim glasinama kojim su je pokušali diskreditovati.

“Bilo je uzalud. Bosna i Hercegovina je u mom srcu i mojoj duši i uvijek ću je s ponosom predstavljati”, zaključila je poruku.

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić se obratio u videu, kazavši kako je Jenkins bila njegov počasni savjetnik i sponzor mnogih projekata dizajniranih da pomognu onima kojima je to bilo potrebno, a posebno djeci.

Sanela je uspješna poduzetnica i filantrop velikog srca, započeo je Haris.

Dodao je kako će dati primjer kako činjenje dobrih djela, nekad dolazi s visokom cijenom.

“1992. počela je agresija Srbije na BiH, dobro poznati događaji su se desili, a zvjerstva su eskalirala genocidom. Nakon rata srbijanske vlasti su “proganjale” sve one koji su branili BiH. Instruirali su internacionalne naloge za hapšenje po osnovu lažnih optužbi protiv dva visokorangirana službenika BiH. Jedan od njih je uhapšen u Londonu 2010., a drugi u Beču 2011.”, kazao je.

“Sudovi u Londonu i Beču su ih proglasili nevinim, Sanela je igrala veliku ulogu u skretanju pažnje na ove slučajeve na internacionalnom nivou. U cilju osvete neki mediji iz Beograda su pokrenuli kampanju protiv imena i ličnosti Sanele Jenkins kako bi ga zaprljali, ponizili – to je ustvari bila ‘operacija ubistva karaktera'”, dodao je.

Međutim, istaknuo je da je taj pokušaj sasvim propao jer je sve od toga bilo zasnovano na lažnim narativima.

“Danas je Sanela snažan, svojstven glas koji podržava pravdu, slobodu i demokratiju. Ona daje sve od sebe da pomogne gdje god i kad god je moguće. Mnogi ljudi joj se žele zahvaliti: Zato hvala Sanela!”, završio je svoje obraćanje Silajdžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79