Sindikalci za septembar najavili proteste: Političari sebi dižu plate, a nama daju crkavicu

Danas je u Sarajevu održana press konferencija Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH koji od Vlade FBiH zahtjeva da izmjenom uredbe odmah poveća visinu minimalne plate.

Predstavnici Vlade FBiH na posljednjem sastanku ekonomskih partnera odbili su raspravljati o Uredbi o najnižoj plaći. Iz Saveza samostalnih sindikata ističu da država maksimalno iskorištava radnike.

“Tražimo ponovno od vlade hitno zakazivanje sjednice Ekonomsko-socijalno vijeća sa jednom tačkom dnevnog reda, izmjenom uredbe o visini najniže plaće koja treba da iznosi 70 posto od prosječne plate Federacije, uz vanredna usklađivanja koja treba da prate inflaciju u BiH. Ako do toga ne dođe, mi smo odlučili da ćemo u septembru organizirati masovne proteste ispred Saveza samostalnih sindikata, svih grupacija sindikata koji rade u Ekonomsko socijalnom vijeću”, kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić.

Istakao je da je federalni premijer Fadil Novalić na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća istakao da nema namjeru povećavati najnižu platu “pravdajući to trenutnom situacijom i ekonomskim pokazateljima što su poslodavci podržali”.

“Ako do toga ne dođe, ovi radnici nemaju šta više tražiti u BiH ako im fedralni premijer i Vlada Federacije koja svesrdno podržava udruženje poslodavaca”, upozorava Bektić.

“Moram napomenuti jednu manipulaciju koja radi Vlada FBiH, podržavajući određene strukture iz Sindikata koje predstavlja gospodin Šatorović. Mediji objavljuju da je on dobio presude neke pravosnažne protiv 18 granskih sindikata. Ovdje imamo sve presude koje kažu da je on izgubio sve sporove do sad i mi ne možemo registrirati sindikat jer sudski procesi traju i žalbe se daju na te odluke”, kazao je Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva FBiH.

Granski sindikati predstavljaju četiri petine svih radnika u Federaciji BiH te ističu da imaju pravo tražiti od Vlade FBiH da odmah postupi po njihovim zahtjevima.

“Jedan od današnjih zaključaka je i verzija Zakona o najnižim primanjima koji je predložila Vlada Federacije. Mi smo konstatirali da taj zakon nema nigdje u Evropi i da s obzirom na stanje u kojem se nalazi društvo i građani i radnici, mi smo tražili da se sa uredbom koja već postoji usklade troškovi koje imamo u BiH. Da plaća bude bez toplog obroka, prijevoza i regresa 70 posto od prosječne plate. To bi bilo oko 720 KM plus topli obrok, regres i prijevoz”, kazao je Samir Kutrović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.

Iz Sindikata navode kako “vladin zakon o doprinosima” još uvijek nije prošao parlamentarnu proceduru, te da do tada traže izmjenu uredbe na način na koji to predlažu što se može odmah uraditi bez čekanja odluka parlamenta.

“Industrijske grane već pripremaju pregovore i proteste u septembru. Već tri godine govorimo o najmanjoj plati. Vidite, jučer su sebi parlamentarci digli plate, a nama hoće podmetnuti crkavicu. Neće uspjeti u tome, dat ćemo sve od sebe”, Bajro Melez predsjednik Sindikata metalaca FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79