Sindikat državne policije apelira: Hitno usvojiti budžet

Savez sindikata policijskih organa u BiH pozvao je danas vlast da u što kraćem roku po hitnom postupku ispune svoje obaveze i usvoje Budžet Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Iz Sindikata državne policije upozoravaju na probleme u radu i zaštiti zdravstvenog stanja uposlenih u policijskim agencijama i svim drugim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine prouzrokovane širenjem korona virusa (COVID-19) te mjere koje su s ciljem sprječavanja daljeg širenja istog donesene od strane svih nivoa vlasti.

Istaknuto je da u mjere nije moguće ispoštovati zbog ograničenja koja nameće odluka o privremenom finansiranju institucija.

– Usvajanjem budžeta bit će osigurana sredstva za nabavku neophodnih zaštitnih sredstava, a s druge strane uposleni u policijskim agencijama će u ovom vremenu u kojem daju sve od sebe na očuvanju zdravlja i sigurnosti građana Bosne i Hercegovine uvidjeti da i predstavnici vlasti ozbiljno shvataju nastale probleme i štite integritet i dostojanstvo policijskih službenika i svih drugih uposlenih u policijskim agencijama i ostalim institucijama na nivou države – stoji u dopisu Dragana Krvavca, predsjednika Sindikata.

Na kraju još jedanput Vas pozivamo da u ovom teškom trenutku dok se svi borimo sa korona virusom ne dopustite da dođe u pitanje isplata teško zarađenih plata policijskih službenika koji pored opasnosti od zaraze čuvaju sigurnost građana Bosne i Hercegovine, uspravno stoje na graničnim prelazima, obezbjeđuju Vas i druge VIP ličnosti te čuvaju VIP objekte – kaže se.

Zahtjev je poslan u Predsjedništvo BiH na ruke sva tri člana Predsjedništva, Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Krvavac je rekao za “Avaz” da vjeruje da će vlast prepoznati da je riječ o velikom problemu i da je potrebno hitno reagirati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79