Sindikat i uprava Rudnika Breza ucjenjuju rudare: Odustanite od tužbi ili vaše kolege neće dobiti plate!

Dug Rudnika Breza prema Poreskoj upravi Federacije BiH iznosi oko 110 miliona maraka. Poslovodstvo oko 20 godina nije radnicima uplaćivalo penzijsko i invalidsko osiguranje. Neki od njih tužili su rudnik. Kada je 27 tužbi došlo na naplatu, Sindikat i Uprava preduzeća odlučili su 27 radnika pozvati “na savjesno ponašanje” – odustanite od tužbi, jer u protivnom neće biti isplaćene plate za hiljadu vaših kolega i rudnik će otići u stečaj.

“Molbu”, kako su naslovili dopis sa imenima svih 27 radnika, Uprava Rudnika uz saglasnost Sindikata, zalijepila je na ulazu u pogon.

Piše: Azra Omerović

“Mole se radnici RMU Breza d.o.o Breza koji su pokrenuli tužbe za naplatu PIO doprinosa, da iste povuku zbog izuzetno teške situacije u kojoj se naše društvo nalazi. Ukoliko se tužbe ne povuku, RMU Breza neće moći isplaćivati plate u narednom period, tako da će doći do pokretanja stečajnog postupka našeg društva. Direktor rudnika i Sindikat RMU Breza poziva sve radnike na savjesno ponašanje, povlačenje tužbi i zajedničko prevazilaženje nastalog problema”.

Predsjednik Sindikata RMU Breza Jasmin Telalović u razgovoru za Žurnal kaže da je Uprava društva, na čelu sa novim direktorom rudnika Muamerom Omerhodžićem, razgovorala sa sindikatom i da su oni saglasni da Uprava obavi razgovore sa radnicima kako bi se tužbe zaustavile.

– Trenutno imamo 27 tužbi, neki radnici su voljni to povući, sve u cilju boljeg funkcionisanja rudnika. To su, znači, molbe, to nisu nikakvi mobinzi. Mole ih kako bi mogle biti isplaćene plate. Već sedam, osam radnika se javilo da je spremno da povuče tužbe. To su samo tužbe po pitanju PIO-a. Neki radnici tužili su zbog razlika plata i povreda na radu. Mi na to nećemo da utičemo, to su zakonska prava… I ovo je zakonsko pravo radnika, ali ovo su cifre koje bi nas odvele u stečaj, kaže Telalović.

Na pitanje Žurnala smatra li ispravnim da se uz “molbu” objave i imena radnika, predsjednik Sindikata priznaje da to nije u redu, ali dodaje da nisu imali drugog izbora.

– Mora se napisati neka molba, nešto dogovoriti da se tužbe zaustave, jer smo trenutno u reorganizaciji i sistematizaciji. Sve bi se zaustavilo zbog par tužbi… Mislim da to nije u redu i svi radnici su svjesni toga, kaže Telalović.

Telalović ne zna ko je kriv za stanje u kojem se trenutno nalazi Rudnik – možda niske cijene uglja, nerad raznih uprava i nadzornih odbora do slabije proizvodnje…

U nedostatku odgovornosti, očio je najlakše tražiti od radnika da se odreknu svojih prava.

“Rudari u državi su došli na dno, mi nemamo kud dalje”, reći će polovinom februara upravo predsjednik Sindikata RMU Breza Jasmin Telalović. Da i od dna može dalje rudarima je upravo pokazao predsjednik Sindikata kada je dao saglasnost Upravi Rudnika da ucjenjuje radnike – ukoliko ne odustanete od tužbi vaše kolege neće primiti plate a rudnik će u stečaj.

Za razliku od predsjednika Telalovića direktor Rudnika Breza Muamer Omerhodžić do objave ovog teksta nije odgovorio na poziv Žurnala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79