Sindikat JUDZKS: Prisiljeni smo, nestručni kadar radi COVID testiranja za SFF

Sindikat Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo uputio je otvoreno pismo javnosti te Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu zdravstva.

U pismu, potkrijepljenom dokazima, upozoravaju, ali i upoznaju javnost o ‘prinudi testiranja svih učesnika Sarajevo film festivala’, bez adekvatnog kadra i na izmaku snaga nedovoljnog broja zaposlenih i umornih zdravstvenih radnika JUDZKS.

Na dan otvaranja filmske smotre svjetskog ugleda, SFF- a, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Javnoj ustanovi Dom zdravlja Sarajevo poslalo je dva dopisa, u kojima traži ‘testiranje svih radnika, organizatora i volontera, učesnika, turista, gostiju’ kao i svih koji su kupili kartu za SFF tokom trajanja festivala.

Dopis je, navodi sindikat u pismu, završen riječima : ‘Molimo vas da za potrebe organizatora, obezbijedite brzo antigensko testiranje na lokalitetu Drive In punkta na Vrbanji’

Zašto nam prijeti ministarstvo zdravstva KS?

‘U narednom dopisu istog dana zamjenici v.d.generalne direktorice JUDZKS, prijeti se ‘nekim’ zakonom ukoliko se ne spriječi svaka opstrukcija uzimanja uzoraka za potrebe organizatora SFF-a.’- navedeno je u pismu Sindikata JUDZKS.

Zašto pružamo usluge neosiguranicima, koje nisu zakonom obavezne?

Sindikat JUDZKS postavlja dalje pitanje – na osnovu čega mistarstvo ima pravo da prijeti za ‘nešto što je, u skladu sa zakonima, obaveza ministarstva ili obaveza i ministarstva i organizatora da preuzmu odgovornost ili i odgovornost i sve vrste troškova za ’event’ koji ne pripada zakonom obaveznom pružanju zdravstvene usluge našim osiguranicima i drugima u KS?’

‘Kontinuirano zaboravljate, svi u vlasti Kantona Sarajevo, da je naš kadar odavno na ivici snaga. Vlast nije za godinu dana trajanja ugovora o radu, uradila ništa da sačuva preko 127 radnika u zdravstvu, od toga 44 doktora medicine, koje smo izgubili do kraja maja ove godine. Desetine smo izgubili i nakon maja. ‘, poručuju iz Sindikata.

Naši radnici su ljudska bića, ne roboti – radili su 4 norme!?

Samo u jednom danu, u jednoj smjeni, na jednom punktu, navode dalje, pored posla redovnih testiranja, njihov tim uradio je 242 antigen testa za potrebe organizatora SFF-a.

‘Ta ljudska bića, naši uposlenici , a ne nekakvi roboti, samo u jednoj smjeni, uradili su skoro 4 norme za ovaj opis poslova.’, dodaju, otkrivajući javnosti da su ‘testiranja radili i logopedi i drugi nezdravstveni kadar, koji ne bi smjeli ni zatvoren štapić za uzimanje brisa uzeti u ruku.’

Iz sindikata JUZDZ pojašnjavaju da uzimanje briseva radi isključivo doktor medicine i doktor stomatologije, a radeći na testiranju logopedi, umjesto da nastave rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, sada ‘nezakonito i nestručno guraju štapiće za bris u nos gostima SFF, sa velikom mogućnošću da dobiju lažno negativan rezultat, omogućavajući virusu da se još brže širi u KS’

Znaju li građani, organizatori, gosti, učesnici SFF ko je i kako uzimao uzorke?

‘Na punktu je kao i na svakom drugom bilo troje radnika JUDZKS : diplomirana medicinska sestra-tehničar, stomatološka sestra -tehničar, logoped. Da li građani i učesnici SFF-a, znaju kako su postali žrtvom nevjerovatnog diletantizma, zar je moguće da medicinska sestra, stomatološka sestra ili još nevjerovatnije- logoped i socijalne radnik, mogu izdati ‘rezultat analize’ koja je ekvivalent nalazu, bez prisustva ljekara i njegovog faksimila, na kojem je samo pečat službe porodične medicine, unaprijed stavljen na bianco obrazac, koji nema nikakve zaštitne mehanizme u smislu nekog bar koda ili još važnijeg registarskog broja?’, pitaju iz Sindikata JUDZKS, dostavljajući i dokaz- bianco obrasca.

Ćutnja prozvanih umjesto odgovora

N1 je tražio komentar na ove navode svih prozvanih. Iako smo dva dana čekali, do kraja njihovog radnog vremena, odgovor ni danas nismo dobili.

Poslali smo upite ministru i Ministarstvu zdravstva KS, ali i Zavodu za javno zdravstvo kantona te višoj instanci ministru i Ministarstvu zdravstva Federacije BiH, s obzirom je Federalni krizni štab jasno definisao sve epidemiološke mjere, kojih se svaki kanton mora pridržavati, posebno prilikom organizacije većih skupova na otvorenom, ali i u zatvorenom prostoru.

SFF radi po svim propisanim epidemiološkim mjerama KS

Za razliku od svih naležnih koji ćute, iz SFF-a koji je davno najavio da se ove godine održava sa posebnim epidemiološkim režimom, smo danas promptno dobili odgovor na upite.

‘ Uoči početka festivala testiranje na Vrbanja mostu je vršila JUDKS: testiranje novinara koji će pratiti festival, volontera i uposlenika Sarajevo Film Festivala, testovima (potrošnim materijalom) koje je platio Sarajevo Film Festival, a testiranje (besplatno – odnosno testovima koje je platio Festval) vršilo je ovlašteno osoblje JUDKS, prema odluci o održavanju Festivala koje je dalo ministarstvo Kantona Sarajevo i prema jasnim i precizno navedenim mjerama i uputama koje smo dobili od Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.’- kazala je za N1 portparolka SFF-a, Andrijana Copf.

Copf dodaje da publiku uz festivalske ulaznice ‘testiraju partnerske laboratorije Festivala po sniženim cijenama 15 KM, na nekim od festivalskih lokacija, jer ovo je prvi događaj organizovan u BiH, na kojem su se za veći broj posjetitelja – sprovodile anti-COVID mjere da bi bio zdravstveno siguran događaj.’

Za noćne zabave – odnosno događaje gdje Sarajevo Film Festival nije organizator – nismo nadležni za davanje informacija o testiranju ili drugim anti-Covid mjerama, pojasnila je za N1 Andrijana Copf, portparolka SFF-a .

Da li nam je renomirani filmski reditelj poslao najbolju poruku ?

Veliki njemački reditelj Wim Wenders, ovogodišnji laureat počasnog Srca Sarajeva SFF-a u intervjuu za strani mediji izrazio je nemalu zabrinutost zbog (ne)poštivanja Covid mjera u Sarajevu.

“Dolazeći iz Njemačke gdje su pravila prilično stroga, u početku sam bio vrlo zadovoljan zbog osjećaja slobode u Sarajevu“, rekao je Wim Wenders za Screen Daily, dodajući kako se „ na ulicama osjećate relativno bezbjedno, osim ako ne vidite žestoke zabave noću, koje su ponekad prilično bez sigurnosnih mjera”

“Pandemija nije gotova – još je tu, a varijanta je opasna. Iako sam vakcinisan, još stavljam masku, ali vrlo često sam jedini u prostoriji. Mislim da bi bilo bolje da je više ljudi svjesno da je to i dalje problem. Niko ne želi da tako lijepa stvar kao što je Sarajevski filmski festival bude poznata kao super-širitelj“, poručio je Wim Wenders.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79