Sindikat obrazovanja: Ako ne bude javnog konkursa za nastavnike moguć kolaps sistema u Sarajevu

Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH kantonalni odbora KS je saopćio da je Komisija za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika održala sastanak s ministrom za obrazovanje, nauku i mlade KS Anisom Krivićem te ga upoznala s problemima s kojima se susreću.


Naime, Komisiji za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika mandat ističe 1. septembra ove godine, ali kako su naveli oni ne mogu nastaviti i završiti svoj rad jer se ministar još nije izjasnio po pitanju odobravanja konkursa na neodređeno vrijeme, odobravanja konkursa za asistente i članove mobilnih timova i odobravanja radnih mjesta na koje škole, po zakonu, imaju pravo.

“Dogovoreno je da predsjednica Komisije što prije ministru dostavi podatke o zahtjevima škola za javne konkurse na neodređeno vrijeme i zahtjevima škola za javne konkurse za nova radna mjesta koja su predviđena Standardima i normativima, od čega se više od 50 posto odnosi na asistente i članove mobilnih stručnih timova kako bi ministar postupio po zakonu i dobio izjašnjenja Vlade KS. Ministar je upozoren da, ukoliko Komisija ne dobije jasan stav o konkursima na neodređeno vrijeme i novim radnim mjestima, da će javni konkursi kasniti što će direktno utjecati da će škole morati radnike od 1.9. primati bez javnog konkursa, jer će javni konkursi biti raspisivani poslije 25. jula, a onda će škole nakon okončanja javnih konkursa primati radnike po javnom konkursu te da će u velikom broju slučajeva učenicima biti mijenjani nastavnici”, naveli su iz Sindikata.

Kako su dodali, ministar je obavijestio Komisiju da je saglasan da se za radne pozicije koje su iskazane za 1, 2 ili 3 časa, kao što je bio slučaj i prethodnih godina zbog racionalizacije, bolje i jednostavnije organizacije rada škola, ne raspisuju javni konkursi.

Umjesto toga, da se u svim školama u kojima postoji mogućnost i opravdanost postojeći nastavnici koji imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme angažuju na te časove kroz rad preko norme, odnosno prekovremeni rad koji će biti definisan u skladu sa Kolektivnim ugovorom i rješenjem o 40-časovnoj radnoj sedmici.

“Napominjemo da Komisija svakako prije 17. jula neće moći utvrditi tabele 4a, 4b, 5a, 5b, 6 i 7 jer škole do tog datuma trebaju Komisiji dostaviti eventualne primjedbe na utvrđene tabele 2b, 2c, 3a i 3b na osnovu kojih Komisija formira i utvrđuje tabele 6 i 7 (zbrine rang-liste zbrinjavanja radnika na osnovu kojih se rade rješenja o zbrinjavanju radnika i zbirne liste upražnjenih radnih mjesta na osnovu kojih se rade pojedinačne saglasnosti školama za raspisivanje javnih konkursa)”, dodali su.

Naveli su i to da će posljedice kašnjenja konkursa definitivno osjetiti i učenici osnovnih škola jer će škole biti prisiljene da prijem radnika od 1. septembra 2020. godine do okončanja konkursnih procedura vrše u skladu sa Zakonom i Kolektivnim ugovorom, bez konkursa i do 120 dana.

“A i to će biti moguće jedino ako Vlada potpiše novi Kolektivni ugovor sa Sindikatom prije 1. septembra. Ako se to desi, nastat će dodatna dva velika problema i to da škole neće moći angažirati radnike bez konkursa na oko 1.000 radnih pozicija što će dovesti do kolapsa u sistemu i škole neće moći dobiti saglasnost ministra za prekovremeni rad što znači da će nastavnici raditi, a neće biti plaćeni za prekovremeni rad. Odgovornost i po ovim pitanjima će definitivno morati preuzeti, ne samo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS već i Vlada KS”, istakli su za Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79