Sindikat policije: Usvojite Budžet i prekinite s međustranačkim prepucavanjima

Povodom jučerašnjih reakcija političkih stranaka na zahtjev Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini za usvajanje Budžeta želimo istaći da isti nije upućen s ciljem korištenja u dnevno političke svrhe i međustranačka prepucavanja, navodi se u saopćenju Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini.

Dodaje se da Savez traži od svih parlamentarnih stranaka da zahtjev ozbiljno shvate obzirom na probleme sa kojima se susreću uposleni u policijskim agencijama čiju egzistenciju i integritet Savez pokušava zaštiti.

„Također želimo istaći da Savez sindikata policijskih organa raspolaže informacijama da je navedenim nacrtom Budžeta predviđeno povećanje toplog obroka za 2 KM po danu te povećanje naknade za troškove dolaska na posao i odlaska na posao za iznos od 5 posto iako je cijena goriva po litri od donošenja Odluke o predmetnoj naknad do danas porasla najmanje 35 posto. Savez sindikata nije upoznat sa povećanjem plata policijskim službenicima o kojem se govori, obzirom da u protekle četiri godine aktualnog saziva Vijeća ministara nije uspostavljen socijalni dijalog sa ovim ‘reprezentativnim’ sindikatom“, poručili su.

Prema njihovim riječima, prema važećem zakonu o platama uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine platu je moguće povećati isključivo kroz povećanje osnovice a prema našim saznanjima Budžet za 2019. je projiciran na osnovici 475 KM.

„Koeficijenti po kojima se vrši obračun plate policijskim službenicima nisu promijenjeni od novembra 2017. godine niti je pripremljen bilo kakav dokument u tom pravcu a kako bi se povećala plata kroz promjenu koficijenata neophodno je provesti procedure izmjene zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, tako da napomenemo još jedanput, nama u Savezu sindikata policijskih organa nije poznato o kakvom povećanju plata se govori kao i za koje namjene je predviđen iznos od 16.000.000 KM za koliko je u nacrtu zakona Budžet povećan za odnosu na prethodnu godinu“, istakli su.

Dodali su da Zakonom o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, član 57. stav (2), definisano je da će Vijeće ministara prilikom izrade podzakonskih akata izvršiti konsultacije sa predstavnicima reprezentativnog sindikata u institucijama Bosne i Hercegovine.

„U dosadašnjoj praksi Vijeće ministara je prilikom usvajanja Odluka o iznosu osnovice za obračun plate u potpunosti ignorisalo navedene zakonske odredbe i ni u jednom slučaju nije konsultovalo Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini kojem je isto ovo Vijeće Ministara utvrdilo reprezentativnost“, zaključili su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79