Sindikat RTV FBiH poziva BHRT na potpisivanje ugovora o RTV taksama zbog plata zaposlenika

Upravni odbor Samostalnog sindikata zaposlenih na RTV Federacije BiH komentarisao je trenutnu situaciju oko javnog RTV sistema. Izrazili su zabrinutost zbog “nezapamćene kampanje” od strane pojedinih članova rukovodstva BHRT-a, čiji je cilj, kako tvrde, ugrožavanje egzistencije i opstanka FTV-a i njihovih zaposlenika.

“Problem leži u odbijanju generalnog direktora BHRT-a da potpiše Ugovor o naplati RTV takse koji je bio na snazi do decembra prošle godine, bez uspostavljanja novog modela prikupljanja takse za javne servise. Oni insistiraju na novom ugovoru, iako zakon jasno propisuje omjer raspodjele RTV takse: 50% za BHRT, a po 25% za entitetske emitere,” navode iz Sindikata.

Svaka promjena ovog omjera bila bi protivna zakonu, smatraju, i dovela bi do dodatnih problema za oba emitera.

“Naš fokus je na nastavku naplate RTV takse, jer je to ključno za redovna primanja radnika. Dok svi mi marljivo radimo, pokušava se opravdati katastrofalno poslovanje Uprave BHRT-a. Oni osiguravaju skupe vanjske produkcije, dok mi poslujemo štedljivo i odgovorno,” kažu iz Sindikata.

Sindikat je pozvao Vladu Federacije BiH da hitno odgovori na poteze Poslovodnog odbora BHRT-a koji bi mogli dovesti do ukidanja FTV-a i gubitka plata zaposlenika.

“Pozivamo Vladu Federacije BiH da uplati sredstva namijenjena Javnom RTV servisu Federacije BiH. BHRT je već dobio 4 miliona konvertibilnih maraka, dok mi nismo dobili ništa. Radnici BHRT-a upozoravaju da im doprinosi nisu uplaćeni od 2015. godine, što predstavlja kršenje radničkih prava i može dovesti do krivične odgovornosti Uprave BHRT-a,” naglašavaju.

Dodaju da poslovanje i plate zaposlenika oba javna emitera vise o tankoj niti zbog jednostranih poteza Uprave BHRT-a.

“Pitanje je po čijem nalogu Uprava BHRT-a bira sunovrat umjesto pošteno zarađenih plata zaposlenicima? Prihoda od RTV takse nema jer Poslovodstvo BHRT-a odbija potpisati ugovor. Predložena sredstva – 25% – pripadala su Federalnoj televiziji posljednjih šest godina i omogućavala njen opstanak,” ističu iz Sindikata.

Zaključuju da bi potpisivanje zakonom utemeljenih ugovora o raspodjeli RTV takse osiguralo nesmetano emitiranje programa i redovnu isplatu plata radnicima, što je nužno i hitno potrebno realizirati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79