Sindikat SIPA-e nakon pokušaja samoubistva policajca: Uvesti obavezne ljekarske preglede

Predsjednik Sindikata SIPA-e Edin Kahrimanović reagirao je na vijest koja je jučer objavljena, da je na Graničnom prijelazu Rača policajac Granične policije Bosne i Hercegovine pokušao izvršiti samoubistvo skokom s mosta u rijeku Savu.
On kaže da ih u Sindikatu Državne agencije za istrage i zaštitu ova vijest nije iznenadila.

“Sindikat već nekoliko godina ukazuje na problem nepostojanja obaveznih sistematskih pregleda policijskih službenika i potrebu za donošenjem novog zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine, na što nadležni predstavnici vlasti uopće ne reaguju”, naglasio je Kahrimanović.

Pripadnici Granične policije BiH spriječili kolegu da izvrši samoubistvo

Dodao je da jučerašnji događaj, na sreću i zbog brzog i prisebnog djelovanja kolega iz Srbije, nije završio tragično poput događaja iz januara 2020. godine kada je službenik SIPA-e izvršio samoubojstvo službenim pištoljem. Međutim, naglašava, taj događaj, kao i ovaj jučer, već danas je za mnoge, a pogotovo za predstavnike vlasti, zaboravljen i nisu mu pridali ni najmanji značaj.

“S tim u vezi, apleujemo na ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmu Cikotića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltiju i sve ostale predstavnike vlasti da zahtjeve Sindikata u pogledu hitnog donošenja novog Zakona o policijskim službenicima, kojim bi između ostalog bili definirani i obavezni ljekarski pregledi, shvate ozbiljno i pristupe njegovoj izradi i usvajanju kako bi se prevenirali i izbjegli ovakvi i možda čak i tragičniji događaji”, zaključuje se u reakciji piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79