Sindikat traži od Inspekcije da ode u kontrolu kod poslodavca koji je otpustio radnicu oboljelu od karcinoma

Sindikat tekstila, obuće i kože Republike Srpske poziva Inspekciju rada da ode u kontrolu kod poslodavca u Derventu koji nije produžio ugovor o radu sa radnicom koja je oboljela od karcinoma.

Samo u BiH: Majka tri kćerke oboljela od karcinoma, pa dobila otkaz

– Zakon o radu jasno kaže da se ugovor o radu na neodređeno zaključuje u pravilu. Postoje izuzeci, a u proizvodnji oni mogu da budu samo kada je povećan obim posla u određenom vremenskom periodu ili kada je u pitanju zamjena radnika koji je, recimo, na porodiljskom odsustvu – objašnjava predsjednik ovog Sindikata Danko Ružičić.

On za Srpskainfo kaže da je prosto nevjerovatno da je poslodavac u Derventi više od dvije godine imao povećan obim posla samo za jednog radnika.

– Postoji sistematizacija radnih mjesta u svakom preduzeću, pa tako i u obućarskoj industriji – naglašava Ružičić.

Kaže da je, nakon što je za ovaj slučaj saznao na našem portalu, kontakirao predsjednika Sindikalne organizacije u firmi “Amika” doo. Rečeno mu je da radnica Slobodanka Todorić nije član Sindikata, ali Sindikat će ponuditi besplatnu pravnu pomoć.

– Bez obzira što joj nije produžen ugovor, mislim da nije sve gotovo. Potrebno je utvrditi da li ta radnica mogla toliko dugo da radi na određeno – ističe Ružičić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79